Akıllı telefon bağımlılıgının ve sosyal istenirlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between smartphone addiction and social will
  1. Tez No: 796992
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÇETİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyoloji, Science and Technology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Bağımlılık, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Sosyal İstenirlik, Smartphone, Addiction, Smartphone Addiction, Social Desirability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı ve sosyal istenirlik arasındaki ilişkinin sosyo-demografik değişkenlerle incelenmesidir. Bu amaç doğrultuda araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-deomografik Bilgi Formu, Sosyal İstenirlik Ölçeği ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler Yakın Doğu Üniversitesi, Psikoloji Bölümü öğrencilerinden toplanmıştır. Örneklem grubu 419 kişiden oluşmaktadır. Araştırma da sosyal istenirlik ölçeği genelinde izlenim yöntemi alt ölçeğinden cinsiyete göre kadın öğrencileri erkeklerden daha yüksek puan aldıkları, doğum yeri Kıbrıs olup ailesiyle yaşayan öğrencilerin diğer öğrencilerden daha yüksek puan aldıkları ve dört yıldır üniversitede olan öğrencilerin iki yıldır, üç yıldır, beş yıl ve daha uzun süredir üniversitede olan öğrencilere göre daha yüksek puan aldıkları saptanmıştır. Akademik performansı çok iyi olan öğrencilerin akıllı telefon bağımlılık ölçeğinden düşük puan aldıkları, akademik performansı çok kötü olan öğrencilerin ise ATBÖ yüksek puan aldıkları saptanmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin akıllı telefonlarını günlük kontrol etme sayısına göre Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinden gelen veriler arasındaki ayrımın istatiksel bağlamda anlamlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak akıllı telefon bağımlısı olma durumu puanları ve sosyal istenirlik puanları karşılaştırılması incelendiğinde ölçeklerin verileri arasında istatiksel bağlamda anlamlı bir ayrımın bulunmadığı araştırmanın tartışma bölümünde litaratürdeki bilgiler ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the relationship between smart phone addiction and social desirability among university students by using socio-demographic variables. In accordance with this purpose; Sociodemographic Information Form, Social Desirability Scale, and Smart Phone Addiction Scale were prepared and used by the researcher. Data for this study were obtained from the Psychology students of the Near East University, and the sample group consists of 419 students. On the basis of the results of this research, it can be concluded that, within the framewok of social desirability scale; female students, when the topic is examined by gender, had higher scores than male students in general. Students whose parents are born in Cyprus and who live with their families have higher scores than the other students. The results also indicate that students that have been in the university for four years have higher scores than those who have been in the university for two years, three years or five years and more. A negative correlation between academic performance and smart phone addiction scale was observed; students who have higher academic grades had lower points from smart phone addiction scale while, on the other hand, students who have lower academic grades had higher points from smart phone addiction scale. It was determined that the difference between the participant students' scores obtained from the smart phone addiction scale according to the number of smart phone checks per day was statistically significant. As a result, the comparison of smartphone addiction status scores and social desirability scores was discussed in the discussion section of the study, where there was no statistically significant difference between the scale scores.