80 yaş üzeri bireylerde telefon ve sosyal medya bağımlılığının uykusuzluk üzerine etkisi
The impact of phone and social media addiction on insomnia in individuals over 80 years of age
  1. Tez No: 937546
  2. Yazar: EROL KIYIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı bireyler, sosyal medya bağımlılığı, akıllı telefon bağımlılığı, uykusuzluk, dijital bağımlılık, Elderly individuals, social media addiction, smartphone addiction, insomnia, digital addiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 80 yaş üzeri bireylerde sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığının uykusuzluk şiddeti üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 80 yaş ve üzerindeki 200 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar gönüllülük esasına göre belirlenmiş olup, çalışmada kesitsel ve ilişkisel bir araştırmadır. Tüm katılımcılar Demografik Veri Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (BSMBÖ), Nomofobi Ölçeği (NÖ) ve Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 84,28 ± 3,87 olup, %58,5'i kadındır. Katılımcıların %1,5'inde yüksek düzeyde sosyal medya bağımlılığı, %20'sinde hafif düzeyde, %3'ünde ise orta düzeyde akıllı telefon bağımlılığı tespit edilmiştir. Uykusuzluk dağılımına bakıldığında, katılımcıların %63'ü önemsiz düzeyde uykusuzluk yaşarken, %27,5'i uykusuzluk alt eşiğinde, %8,5'i orta derecede ve %1'i şiddetli klinik uykusuzluk grubundadır. Sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığı puanları ile uykusuzluk arasında doğrudan anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (p > 0,05). 80 yaş sütü bireylerde NÖ puanları ile BSMBÖ alt ölçeklerinden bilgiye erişememe (r = 0,660, p < 0,001), rahatlıktan feragat etme (r = 0,485, p < 0,001) ve çevrimiçi bağlantıyı kaybetme (r = 0,585, p < 0,001) ile anlamlı korelasyon göstermiştir Ancak, diyabet (OR = 2,113, p = 0,027) ve koroner arter hastalığı (OR = 2,419, p = 0,007) gibi kronik hastalıkların uykusuzluk riskini artırdığı bulunmuştur. Sonuç: 80 yaş üzeri bireylerde sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığı ile uykusuzluk arasında doğrudan güçlü bir ilişki bulunmadığını ancak belirli fizyolojik faktörlerin bu bağımlılıklarla birlikte uykusuzluk riskini artırabileceğini göstermektedir. Sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığına sahip bireylerde bilişsel ve duygusal değişikliklerin uykusuzluk gelişiminde dolaylı etkiler yaratabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız, yaşlı bireylerde dijital bağımlılık ve uyku bozuklukları arasındaki ilişkinin daha derinlemesine araştırılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
addiction on insomnia severity in individuals over 80 years of age. Materials and Methods: The study included 200 individuals aged 80 and over. Participants were determined on a voluntary basis, and the study is a cross-sectional and relational study. All participants were evaluated with the Demographic Data Form, Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), Nomophobia Scale (NPS) and Insomnia Severity Index (ISI). Results: The mean age of the participants was 84.28 ± 3.87, and 58.5% were female. High-level social media addiction was detected in 1.5% of the participants, mild-level and moderate-level smartphone addiction in 20% and 3%, respectively. When the distribution of insomnia was examined, 63% of the participants experienced insomnia at a minor level, 27.5% were at the lower threshold of insomnia, 8.5% were at a moderate level and 1% were in the severe clinical insomnia group. No direct significant relationship was detected between social media and smartphone addiction scores and insomnia (p > 0.05). In individuals aged 80 years and older, the NS scores showed a significant correlation with the subscales of BSMAS: inability to access information (r = 0.660, p < 0.01), sacrificing comfort (r = 0.485, p < 0.01), and losing online connection (r = 0.585, p < 0.01). However, chronic diseases such as diabetes (OR = 2.113, p = 0.027) and coronary artery disease (OR = 2.419, p = 0.007) were found to increase the risk of insomnia. Conclusion: It shows that there is no direct strong relationship between social media and smartphone addiction and insomnia in individuals over the age of 80, but certain physiological factors may increase the risk of insomnia together with these addictions. It is thought that cognitive and emotional changes in individuals with social media and smartphone addiction may have indirect effects on the development of insomnia. Our study suggests a more in-depth investigation of the relationship between digital addiction and sleep disorders in older individuals.