Bir-24 ay arası bronşiolit nedeniyle takip edilen çocuklardaki kan D vitamini düzeyi ve klinik tablonun aynı yaş grubu sağlıklı çocuklar ile kıyaslanması
Comparison of blood vitamin D levels and clinical presentation in children followed up DUE to bronchiolitis between the age of 1-24 months and HEALTHY children of the same age group
- Tez No: 797042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnfant, Erken Çocukluk, Akut Bronşiolit, Vitamin, Infant, Early Childhood, Acute Bronchiolitis, Vitamin D
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada; akut bronşiolitli çocuklarda 25-OHD düzeyinin hastaların klinik ve demografik bulgular ile ilişkisi ve bu verilerin aynı yaş grubu sağlıklı çocuklar ile kıyaslanarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde Mayıs 2017-Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu çalışmada Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği ve Çocuk Enfeksiyon Servislerine yatırılan, Çocuk Acil Servisi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine ayaktan başvuran hastaların dosyaları kullanıldı. Bir-24 ay arası 207 çocuk çalışmaya dahil edildi. Akut bronşiolit nedenli takip ve tedavi edilme sürecinde serum 25-OHD düzeyi bakılan 103 çocuk hasta grubunu oluştururken, rutin poliklinik takiplerinde serum 25-OHD düzeyi bakılan 104 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Akut bronşiolitli hastaların hastalık şiddetini belirlemek için Modifiye Tal Skoru kullanıldı. Tüm çocuklara ait veriler Hastane Bilgi Sistemi (Panates) kaynaklarından retrospektif olarak toplandı. Bulgular: Hasta grupta erkek cinsiyet oranı %48,5 (n=50) iken kontrol grupta %45,2 (n=47) olarak saptandı. Gruplar arasında başvuru mevsimi ve ayı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Her iki grupta da sonbahar ve kış mevsiminde başvuru oranları daha yüksekti. Hasta grubun yaş ortalaması (10,5±7,04 medyan:9 ay), kontrol grubundan (12,11±5,05 medyan:12 ay) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü (p:0.034). Komorbiditesi olan veya malnütre hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hasta grubun anne sütü alım süresi ortalaması (6,92±4,03 medyan 7 ay), kontrol grubundan (9,82±3,2 medyan 10 ay) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde kısaydı (p:0.001). Hasta grubun serum 25-OHD seviyesi ortalaması (20±12,29 medyan:17 ng/ml), kontrol grubundan (44,3±28,93 medyan:38 ng/ml) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü (p:0.001). Hasta grubun vitamin D kullanma süresi ortalaması (2,82±3,67 medyan: 1,5 ay), kontrol grubundan (9,6±3,45 medyan:10 ay) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde kısaydı (p:0.001). Sonuç: İnfantil dönem ve erken çocukluk döneminde akut bronşiolite yakalanma sıklığındaki artış, serum vitamin D seviyesinin düşüklüğü ile yakın ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between 25-OHD levels and clinical and demographic findings in children with acute bronchiolitis, and to compare these data with healthy children of the same age group. Material and Methods: This study was conducted at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between May 2017 and May 2022. A total of 207 children between the ages of 1-24 months who were floowed up in the Pediatric Clinic Services, Pediatric Emergency Service, Pediatric Infectious Diseases Service and Pediatric Health and Diseases Polyclinics of Cemil Taşcıoğlu Children's Hospital were included in this study. The patient group consisted of 103 children diagnosed with acute bronchiolitis, while the control group consisted of 104 healthy children. Both groups consist of patients whose serum 25-OHD levels were measured during the follow-up and treatment period. The Modified Tal Score was used to determine the severity of illness in patients with acute bronchiolitis. Data for all children were collected retrospectively from the Hospital Information System (Panates) resources. Result: In the patient group, the male gender ratio was 48.5% (n=50), while in the control group it was 45.2% (n=47). There was no statistically significant difference between the groups in terms of the season and month of admission (p>0.05). The admission rates were higher in the fall and winter seasons for both groups. The mean age of the patient group (10.5±7.04 median: 9 months) was significantly lower than that of the control group (12.11±5.05 median: 12 months) (p:0.034). Children with comorbidities or malnutrition were not included in the study. The mean duration of exclusive breastfeeding in the patient group (6.92±4.03 median: 7 months) was significantly shorter than that of the control group (9.82±3.2 median: 10 months) (p:0.001). The mean blood serum 25-OHD level in the patient group (20±12.29 median: 17 ng/ml) was significantly lower than that of the control group (44.3±28.93 median: 38 ng/ml) (p:0.001). The mean duration of vitamin D use in the patient group (2.82±3.67 median: 1.5 months) was significantly shorter than that of the control group (9.6±3.45 median: 10 months) (p:0.001). Conclusion: Low serum vitamin D levels in infancy and early childhood are closely associated with an increased frequency of acute bronchiolitis.