Preeklampsi şüphesi olan hastalarda ardışık zamanda toplanan 8 saatlik idrar protein miktarlarının birbirleriyle ve toplamdaki 24 saatlik idrar protein miktarı ile korelasyonunun ve klinik kullanırlılığının değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation of 8-HOUR urine protein amounts collected in consequential time with each and total 24-HOUT urine protein amount and clinical usage in patients with suspected preeclampsia
  1. Tez No: 797045
  2. Yazar: IŞIL OKUYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE SİNAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Proteinüri, 24 Saatlik idrar toplama, 8 Saatlik İdrar Toplama, Gebeliğin Hipertansif Hastalıkları, Preeclampsia, proteinuria, 24-Hour urine collection, 8-Hour Urine Collection, Hypertensive Diseases of Pregnancy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Preeklampsi şüphesi olan hastalarda ardışık zamanda toplanan 8 saatlik idrar protein miktarlarının birbirleriyle ve toplamdaki 24 saatlik idrar protein miktarı ile korelasyonu ve preeklampsi tanısı için 8 saatlik idrar toplamanın klinik kullanırlığı araştırılmıştır. Yöntem: Bu çalışma, Aralık 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde preeklampsi şüpheli 100 gebe hastayla yapılan prospektif bir çalışmadır. 24 saatlik idrardaki proteinüri miktarları ile 8 saatlik toplanan idrarlardaki protein miktarları karşılaştırılarak preeklampsi tanısı için 8 saatlik idrar toplamanın klinik kullanırlığı araştırılmıştır. Tüm veriler bilgisayarda SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 100 hasta dahil edilmiştir. Hastaların genel yaş ortalaması 29,73±6,06 ve gestasyonel yaş ortalaması 33,55±4,26'dır. Preeklampsi tanısal değeri için en iyi kestirimci olan değer eğri altında kalan alan dikkate alındığında (AUC) 24 saatlik idrarda proteinüri miktarı ve 08:00-16:00 saatleri arasında toplanan idrardaki proteinüri miktarı olduğu söylenebilir. 8 saatlik idrarların birbirleriyle arasında da istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde yüksek-orta düzeyde bir ilişki vardır. Üriner proteinüri miktarı için cut-off değerleri saptandı. 8 saatlik idrarlardaki proteinüri miktarlarının preeklampsi tanısı için saptanan cut-off değerleri 08:00-16:00, 16:01- 00:00, 00:01-08:00 saatleri için sırasıyla >121 mg/gün, >81 mg/gün, >71 mg/gün'dür. Sonuç: Preeklampsi şüpheli hastalarda proteinüri tespiti için 8 saatlik idrarda proteinüri bakılması, 24 saatlik idrarda proteinüri bakılmasına alternatif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The correlation of 8-hour urine protein amounts collected in consecutive time with each other and the total 24-hour urine protein amount in patients with suspected preeclampsia, and its clinical utility for the diagnosis of preeclampsia were investigated. Method: This is a prospective study -between December 2022 and April 2023- conducted with 100 pregnant patients with suspected preeclampsia at the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, T.R. Istanbul Training and Research Hospital. The clinical utility of 8-hour urine collection for the diagnosis of preeclampsia was investigated by comparing the proteinuria amounts in 24-hour urine with the protein amounts in the 8-hour urine collection. All data were analyzed by saving them to the SPSS (statistical package for social sciences) program for Windows 22. Results: 100 patients were included in the study. The mean age of the patients was 29.73±6.06 and the mean gestational age was 33.55±4.26. Considering the area under the curve (AUC), the best predictor for the diagnostic value of preeclampsia can be said to be the amount of proteinuria in the 24-hour urine and the amount of proteinuria in the urine collected between 08:00 and 04:00. There is a statistically significant positive high-moderate correlation between 8-hour urines. Cut-off values were determined for the amount of urinary proteinuria. The cut-off values of proteinuria in 8-hour urine for the diagnosis of preeclampsia were >121 mg/day, >81 mg/day, >71 mg/day for 08:00-16:00, 16:01-00:00, 00:01-08:00, respectively. Conclusion: It is an alternative method to measure proteinuria in 8-hour urine instead of 24-hour urine for the detection of proteinuria in patients with suspected preeclampsia.