Preeklampsiyi öngörmede kullanılan 24 saatlik idrarda protein ile12 saatlik idrarda protein ve protein/kreatinin oranının karşılaştırılması
Comparison of 24-hour urine protein, 12-hour urine protein, and protein/creatinine ratio in predicting preeclampsia.
  1. Tez No: 869764
  2. Yazar: EMRE GÖKTÜRK ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN GÜRSOY ERZİNCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, 24 saatlik idrarda protein, protein/kreatinin oranı, Preeclampsia, 24-hour urine protein, protein/creatinine ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Preeklampsi şüpheli hastalarda 12 saatlik idrar protein miktarı, protein/kreatinin oranı ile 24 saatlik idrarda protein miktarı, protein/kreatinin oranının karşılaştırılması ve klinik kullanırlığı araştırılmıştır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmaları Etik Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Ocak 2023 –Şubat 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Obstetrik kliniğinde takip edilen 68 gebe ile prospektif olarak gerçekleştirildi. 24 saatlik idrar protein miktarı ve protein/kreatinin oranı ile korelasyonu ve preeklampsi tanısı için 12 saatlik idrar toplamanın proteinüri ve protein/kreatinin oranı açısından klinik kullanırlığı araştırılmıştır. Tüm veriler bilgisayarda SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 68 hasta dahil edilmiştir. Vaka ve kontrol gruplarının yaş, boy, kilo, gebelik esnasındaki beden kitle indeksi (BMİ), komorbid hastalıkları, gebelik oluşma şekli, önceki gebelikteki doğum şekli, lökosit sayısı, hemoglobin, hematokrit, trombosit sayısı, üre, kreatinin, AST, ALT, LDH, glukoz, glomerüler filtrasyon hızı, idrar kültürleri açısından anlamlı fark saptanmadı(p0,05). Sonuç: Preeklampsi açısından şüpheli olan hastalarda proteinüri tespiti için 12 saatlik idrarda gündüz veya gece proteinüri ve protein/kreatinin oranı bakılması, 24 saatlik idrarda proteinüri bakılmasına alternatif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The comparison of the 12-hour urine protein amount and protein/creatinine ratio with the 24-hour urine protein amount and protein/creatinine ratio has been investigated in suspected cases of preeclampsia, along with its clinical utility. Method: After approval by the Institutional Review Board of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital of Health Sciences University, the study was conducted prospectively between January 2023 and February 2024 with 68 pregnant women followed up in the Department of Obstetrics and Gynecology, Obstetrics Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital of Health Sciences University. The correlation between the 24-hour urine protein levels and protein/creatinine ratio, and the clinical utility of collecting urine for 12 hours in terms of proteinuria and protein/creatinine ratio for diagnosing preeclampsia were investigated. All data were recorded on the computer using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22 program and analyzed. Findings: 68 patients were included in the study. No significant differences were found between the case and control groups in terms of age, height, weight, body mass index (BMI) during pregnancy, comorbidities, method of conception, mode of delivery in previous pregnancies, leukocyte count, hemoglobin, hematocrit, platelet count, urea, creatinine, AST, ALT, LDH, glucose, GFR, and urine cultures (p0.05). Conclusion: Looking at daytime or nighttime proteinuria and protein/creatinine ratio in a 12- hour urine collection for the detection of proteinuria in patients suspected of preeclampsia is an alternative method to looking at proteinuria in a 24-hour urine collection.