Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi yapılan sikluslarda başarıyı etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors affecting success in cycles with frozen thawed embryo transfer
  1. Tez No: 797046
  2. Yazar: GAMZE BOLEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş Çözülmüş Embriyo Transferi, Gebelik, In Vitro Fertilizasyon, İnfertilite, Frozen Thawed Embryo Transfer, Pregnancy, In Vitro Fertilization, Infertility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi yapılan sikluslarda demografik özellikler, uygulanan tedavi protokolleri, hormonal değerler, toplanan oosit sayısı ve kalitesi, dondurulan embriyo sayısı, gradi, endometrial kalınlık, progesteron değerinin gebelik başarısı üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü İnfertilite ve Tüp Bebek Kliniği'nde 2017-2022 yılları arasında dondurulmuş-çözülmüş embriyo transfer (DÇET) tedavisi uygulanan 300 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. DÇET sikluslarını etkileyebilecek parametrelerden yaş, vücut kitle indeksi, infertilite nedeni, infertilite derecesi, DÇET yapılma nedeni, KOH protokolünde uygulanan tedavi türü, uygulanan tedavi dozu, embriyonun transfer edildiği günü, hastanın başlangıç FSH, LH, AMH ve prolaktin düzeyi, OPU günü toplanan toplam oosit, M1, M2, GV aşama oosit sayıları, dondurulan embriyo sayısı, embriyo dondurulma günü, embriyo gradi, transfer edilen embriyo sayısı, progesteron düzeyleri, endometrium kalınlığı ve eşinin sperm sayısının gebelik başarısı üzerine etkileri araştırıldı. Analizlerde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 28.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya toplam 300 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 31.5 ± 4.9 'dur. Vücut kitle indexleri 25.9 ± 4.2 kg/m2 olarak bulunmuştur. DÇET yapılma nedenleri arasında en yüksek oran %39.6 ile OHSS ve ikinci sırada %34.2 ile fazladan embriyo elde edilmesi gelmektedir. En az görülen endikasyon ise %0.3 ile genetik inceleme nedenli faktörlerdir. DÇET yapılan hastalar arasında primer infertilitesi olanlar %80.2 ile sekonder infertilitesi olanlardan (%19.8) daha yüksek çıkmıştır. İnfertilite nedenleri arasından açıklanamayan infertilite %40.9 ile en yüksek, ikinci sırada ise male faktör %35.9 gelmektedir. Uygulanan tedavi türü olarak Antagonist protokol %52.3 ile daha yüksek orandadır. Dondurulan embriyo sayısı ortalaması 4.3 ± 2.4, dondurulma günü ortalaması 3.5 ± 1.1, transfer edilen embriyo günü ortalaması 4.1 ± 1.2, endometrium kalınlığı ortalaması 9.2 ± 2.5 şeklinde bulunmuştur. Tek embriyo transferi yapılan hasta sayısı oranı %65.8 ile daha yüksek çıkmıştır. İstatistiksel sonuçlara göre pozitif gebelik sonucu %26.8, negatif gebelik sonucu ise %73.2 olarak saptanmıştır. Gebelik sonucu pozitif olan grupta BMI değeri gebelik sonucu negatif olan gruptan anlamlı olarak daha düşük çıkmıştır (p < 0.05). Gebelik sonucu pozitif olan grupta Açıklanamayan infetilite nedeni gebelik sonucu negatif olan gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Diğer infertilite nedenlerinden DOR, Male Faktör, Tubal Faktör, genetik inceleme arasında gebelik sonuçları açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Tek ve çift embriyo transferi olan gruplar arasında gebelik sonucu anlamlı farklılık göstermemiştir (p > 0.05). Ayrıca çalışmamızda uygulanan tedavi türünün, dondurulan embriyo sayısı ve gradinin, dondurulma gününün, transfer edilen embriyo sayısının, progesteron düzeyinin ve endometriyum kalınlığının gebelik sonucunda anlamlı bir fark yaratmadığı saptanmıştır (p > 0.05). Sonuç: DÇET tedavilerinde gebelik başarısında BMI değerinin anlamlı bir farklılık yarattığı ortaya konuldu. Bu sebeple hastalara özellikle yardımcı üreme tedavilerine başvurmadan önce hayat tarzı değişiklikleri, diyet, egzersiz gibi öneriler ve sağlıklı kilo verdirme teşvik edilmelidir. Transfer edilen embriyo sayısının ve endometriyum kalınlığının önemini vurgulayan literatürdeki çalışmalarının aksine çalışmamız tek ve çift transfer yapılan hastalarda gebelik sonuçları açısından fark olmadığını ortaya koymuş ve yine gebelik sonucu pozitifliğini endometriyum kalınlığı ile ilişkilendirememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to determine the effects of demographic characteristics, treatment protocols, hormonal values, number and quality of collected oocytes, number and quality of frozen embryos, embryo grade, endometrial thickness, progesterone value on pregnancy success in frozen-thawed embryo transfer cycles. Materials and Methods: The data of 300 patients who underwent frozen-thawed embryo transfer (FET) treatment between 2017 and 2022 in the Infertility and IVF Clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology of the Istanbul Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. Among the parameters that may affect FET cycles are age, body mass index, cause of infertility, degree of infertility, reason for performing FET, the type of treatment applied in the KOH protocol, the treatment dose applied, the day of embryo transfer, the patient's initial FSH, LH, AMH and prolactin level, the total collected on the day of OPU. The effects of oocyte, M1, M2, GV stage oocytes, number of frozen embryos, embryo freezing day, embryo quality, number of embryos transferred, progesterone levels, endometrial thickness and spouse's sperm count on pregnancy success were investigated. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 28.0 program was used in the analysis. Results: A total of 300 patients were included in the study. Patients' age the mean is 31.5 ± 4.9. Body mass indexes were found to be 25.9 ± 4.2 kg/m2. Among the reasons for performing DÇET, the highest rate is OHSS with 39.6% and the second place is getting extra embryos with 34.2%. The least common indication is the factors caused by genetic examination with 0.3%. Among the patients who underwent DÇET, those with primary infertility were 80.2% higher than those with secondary infertility (19.8%). Among the causes of infertility, unexplained infertility is the highest with 40.9%, followed by the male factor with 35.9%. Antagonist protocol as the type of treatment applied is higher with 52.3%. The mean number of frozen embryos was 4.3 ± 2.4, the mean of freezing day was 3.5 ± 1.1, the mean of transferred embryo day was 4.1 ± 1.2, the mean of endometrial thickness was 9.2 ± 2.5. The rate of the number of patients who underwent single embryo transfer was higher with 65.8%. According to statistical results, positive pregnancy result was 26.8% and negative pregnancy result was 73.2%. The BMI value in the group with positive pregnancy result was significantly lower than the group with negative pregnancy result (p < 0.05). The cause of unexplained infertility in the group with positive pregnancy result was found to be significantly higher than the group with negative pregnancy result (p < 0.05). No significant difference was found between DOR, Male Factor, BTT, and Thalassemia among other infertility causes in terms of pregnancy outcomes. The pregnancy outcome did not differ significantly between the groups with single and double embryo transfer (p > 0.05). In addition, it was found that the type of treatment applied in our study, the number and grade of frozen embryos, the day of freezing, the number of embryos transferred, the level of progesterone and the thickness of the endometrium did not make a significant difference in the outcome of pregnancy (p > 0.05). Conclusion: It was revealed that BMI value made a significant difference in pregnancy success in DÇET treatments. For this reason, lifestyle changes, recommendations such as diet, exercise, and healthy weight loss should be encouraged, especially before resorting to assisted reproductive treatments. Contrary to studies in the literature emphasizing the importance of the number of embryos transferred and the thickness of the endometrium, our study revealed that there was no difference in pregnancy outcomes in patients who underwent single and double transfer, and again, it could not associate the positivity of pregnancy result with the thickness of the endometrium.