İlişkisel pazarlamanın işletme performansı üzerindeki etkisinde yenilikçiliğin aracı rolü
The mediation role of innovation in the impact of relational marketing on business performance
  1. Tez No: 797117
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkisel Pazarlama, İşletme Performansı, Yenilikçilik, TRC3 Bölgesi, Relationship Marketing, Business Performance, Innovation, TRC3 Region
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, ilişkisel pazarlamanın işletme performansı üzerindeki etkisinde yenilikçiliğin aracı rolü incelenmiştir. Ayrıca yenilikçiliğin işletme performansı üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Çalışmanın hedef kitlesini TRC3 bölgesinde yer alan banka çalışanları oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın modeli doğrultusunda hazırlanan anket Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde uygulanmıştır. Saha uygulaması sonucu analize uygun 392 adet anket elde edilmiştir. Elde edilen verilere yönelik analizler SPSS 22 istatistik programında yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi, çoklu regresyon analizi, hiyerarşik regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve anova kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ilişkisel pazarlamasının işletme performansı ve yenilikçilik üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca yenilikçiliğin işletme performansını etkilediği ve ilişkisel pazarlamanın işletme performansı üzerindeki etkisinde aracı rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of innovation in the effect of relationship marketing on business performance has been examined. In addition, the effect of innovation on business performance was also investigated. The target audience of the study is bank employees located in the TRC3 region. In this context, the questionnaire prepared in line with the research model was applied in the provinces of Mardin, Batman, Şırnak and Siirt. As a result of the field application, 392 questionnaires suitable for the analysis were obtained. Analyzes of the obtained data were made in SPSS 22 statistical program. Descriptive statistics, reliability analysis, exploratory factor analysis, multiple regression analysis, hierarchical regression analysis, independent sample t-test and anova were used. As a result of the analysis, it has been seen that relationship marketing has an effect on business performance and innovation. In addition, it has been determined that innovativeness affects business performance and plays a mediating role in the effect of relationship marketing on business performance.