Kamu yönetimi disiplininin kimlik krizine yöntembilimsel bir bakış: Akademik çalışmalar üzerinden analizler
A methodological view on the identity crisis of the public administration discipline: Analysis on academic studies
  1. Tez No: 797129
  2. Yazar: ADNAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH BÖRTEÇİNE AVCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kimlik Krizi, Yöntembilim, Yöntem Krizi, İçerik Analizi, Bibliyometrik Analiz, Ağbağ Analizi, Public Administration, Identity Crisis, Methodology, Method Crisis, Content Analysis, Bibliometric Analysis, Network Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 480
Özet
Kamu yönetimi disiplininin araştırma alanı, devlet idaresi ve buna bağlı olan bürokratik yapıdaki yönetimsel olgu ve olaylardan oluşmaktadır. Ancak kamu yönetimi disiplinine ilişkin olarak yapılan araştırmalarında disiplinin temel araştırma alanından uzaklaşıldığı ve buna bağlı olarak bir kimlik krizi yaşadığı düşünülmektedir. Kimlik krizi olgusu disiplinin konusunun doğası ve sınırlarının ve/veya bu konuyu araştırma ve öğretme yöntemlerinin belirsizleşmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte kimlik krizinin oluşmasında çok çeşitli unsurların olduğu düşünülmekte ve bunlara ilişkin akademik tartışmalar yapılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında kamu yönetimi disiplinin yaşamakta olduğu kimlik krizinin temeli ve mevcut özellikleri değerlendirilmektedir. Bu kapsamda disiplinin yaşadığı kimlik krizinin sebepleri ve sonuçları kuramsal tartışmalarla ve tarihsel karşılaştırmalı analizlerle değerlendirilmektedir. Bu araştırmalardan yola çıkılarak kamu yönetimi disiplinin kimlik krizi yaşamasının temelinde yöntembilimsel ve yöntemsel sorunların olduğu ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bundan dolayı kamu yönetimi, bilimsel bir disiplin boyutuyla ele alınarak incelenmiştir. Kamu yönetiminin tarihsel gelişim süreçleri, bu alandaki öncü araştırmacıların görüşleri, siyaset-yönetim dikotomisi, disiplinin inter-disipliner ve multi-disipliner özellikleri, kuram ve paradigma tartışmaları üzerinden değerlendirmeler yapılmış ve bunların kimlik krizindeki etkileri, 36 kriterden oluşan analiz sonuçlarıyla ve yöntembilimsel sorunlar temelinde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Amerika, Avrupa ve Türkiye'den seçilen beşer akademik dergide 2011-2021 yılları arasında yayımlanmış makaleler üzerinde çeşitli ölçütler kullanılarak içerik analizleri, bibliyometrik analizler ve ağbağ analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada kapsamında kimlik krizinin temelinde bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların yöntembilimsel ve yöntemsel sorunlarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sorunların, literatürde kimlik krizine yol açtığı düşünülen diğer unsurları da çok yakından etkileyen birer sorun oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research area of public administration discipline consists of administrative phenomena and events in state administration and its associated bureaucratic structure. However, it is thought that in research related to the public administration discipline, the discipline has moved away from its fundamental research area and as a result, it is experiencing an identity crisis. The phenomenon of an identity crisis arises from the nature and boundaries of the discipline's subject matter and/or the indeterminacy of research and teaching methods related to this subject. However, it is believed that there are various factors that contribute to the formation of an identity crisis and academic discussions are held about these factors. In this thesis, the basis and current characteristics of the identity crisis experienced by the public administration discipline are evaluated. In this context, the causes and consequences of the identity crisis experienced by the discipline are evaluated through theoretical discussions and historical comparative analyses. Based on these studies, it is attempted to show that the methodological and methodological problems are at the core of the public administration discipline's experience of an identity crisis. Therefore, public administration is examined as a scientific discipline. The historical development processes of public administration, the views of pioneering researchers in this field, the politics-administration dichotomy, the interdisciplinary and multidisciplinary characteristics of the discipline, and evaluations based on theory and paradigm debates were evaluated, and their effects on the identity crisis were analyzed using 36 criteria and methodological problems as the basis. Content analyses, bibliometric analyses, and network analyses were conducted on articles published in five selected academic journals from America, Europe, and Turkey between 2011 and 2021. In this study, it was concluded that the methodological and methodological problems in scientific research conducted in this field were at the core of the identity crisis. It was also concluded that these problems are issues that closely affect other factors that are thought to lead to an identity crisis in the literature.