Sağlık haberciliği bağlamında Covıd-19 haberlerine yönelik bir analiz
An analysis of the Covid-19 news in the context of health news
- Tez No: 797146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ZİNDEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Haber, Sağlık Haberciliği, Kriz, Covid-19, News, Health journalism, Crisis, Covid-19
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanlık tarihi boyunca farklı zamanlarda insan hayatını olumsuz etkileyen, hatta ciddi can kayıplarına neden olan çeşitli virüsler ve bu virüslere bağlı salgınlar ortaya çıkmıştır. Yaşadığımız dönemde de insanlık tarihi yine çok ciddi bir virüs olan Covid- 19 (Koronavirüs) salgını ile karşı karşıya kalmıştır. 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almış ve Covid-19, tüm dünyada hayatı olumsuz etkilemiştir. Olumsuz etkilerden kurtulmak için medya kuruluşlarına da önemli görevler düşmüştür. Bu görevlerin başında toplumu bilgilendirmek, doğru bir şekilde yönlendirmek ve farkındalık yaratma çerçevesinde sağlıklı habercilik faaliyetinin yürütülmesi gelmektedir. Kavramsal çerçevesi haber, sağlık haberciliği, kriz ve Covid-19 gibi konular üzerinden kurulan çalışmada“sondakika.com”,“hurriyet.com”ve“mynet.com”adlı haber sitelerinde 01.09.2021 – 01.10.2021 tarihleri arasını kapsayan bir aylık periyotta tüm haberler arasından belirli anahtar kelimelerle sağlık haberleri kategorisinde yer alan Covid-19 temalı haberler içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan incelemeler doğrultusunda üç haber sitesinin bu süreçte yayınladığı haber sayıları ve bu haber sayıları içindeki koronavirüs temalı haberler dikkate alındığında bu konuya önemli ölçüde yer verdikleri görülmektedir. Ayrıca ekonomi, gündem ve spor gibi farklı kategorilerdeki koronavirüs temalı haberler bilgilendirme ve yönlendirme işlevi taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Various viruses and epidemics related to these viruses have emerged at different times throughout human history, which negatively affect human life and even cause serious loss of life. In the period we live in, the history of humanity has again faced a very serious virus, the Covid-19 (Coronavirus) epidemic. The virus epidemic that emerged in Wuhan, the capital of China's Hubei region on December 1, 2019, affected the whole world and Covid-19 negatively affected life all over the world. In order to get rid of the negative effects, important duties have fallen to the media organizations. One of these duties is to inform the society, to direct it correctly and to carry out healthy journalism activities within the framework of raising awareness. In the study, the conceptual framework of which was established on topics such as news, health journalism, crisis and Covid-19, the news sites named“sondakika.com”,“hurriyet.com”and“mynet.com”were published in a monthly period between 01.09.2021 and 01.10.2021. Among all the news, the news with the theme of Covid-19, which is in the category of health news with certain keywords, was analyzed by content analysis method. Considering the number of news published by the three news sites in this process and the news with the coronavirus theme in these news numbers, it is seen that they gave a significant place to this subject in line with the examinations made. In addition, coronavirus-themed news in different categories such as economy, agenda and sports have the function of informing and guiding.