Pandeminin kahramanları: Uluslararası medya kuruluşlarının internet Covid-19 haberleri üzerine bir söylem analizi
Heroes of the pandemic: A discourse analysis of Covid-19 news on internet of international media organizations
  1. Tez No: 887777
  2. Yazar: OSMAN BURAK TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA AKÇALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kahraman, Kahraman Anlatıları, İdeoloji, Söylem, Mitler, Hero, Hero Narratives, Ideology, Discourse, Myths
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Antikiteden bu yana insanlar, felaket süreçlerinde kahramanlar ve kahramanların yaptıklarının ilhamına ihtiyaç duymuşlardır. Anlatılar, toplumların felaket süreçlerinin yarattığı tahribat sonrası sağaltımı, kültürel devamlılığın sözlü ve yazılı kültürde aktarımını sağlarken fikirlerin yayılması ve gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. İktidar sahipleri, hegemonyalarını oluştururken anlatıları kullanmış ve araçsallaştırmıştır. Dolayısıyla kahraman anlatıları, cesaret, fedakârlık ve özverinin öne çıktığı hikâyelerin ötesinde bir yerdedir. Erken modern dönemle beraber kahraman bilindik anlamının da ötesine geçmeye başlayarak araçsallığı artmış, modernite ile beraber söylem dolayımıyla kurulan iktidarın bir unsuru olmuştur. Atanan kahraman rolleri, toplumların ve bireylerin kanaatlerini, düşüncelerini yönlendirme konusunda aşama kaydetmiştir. Kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle, kahraman söyleminin temsil edildiği haberler kısa sürede kolayca yayılabilmiş ve kahraman söylemde kolaylıkla üretilebilen bir araç haline gelmiştir. Bu araç, ulusal çıkarlar ve imtiyazlar, ekonomipolitik ve kültürel ilişkiler, ideoloji bağlamlarında şekil değiştirmektedir. Yukarıdaki bilgiler ışığında tez, ilk bölüm olan Covid-19, Salgın, İdeoloji ve Söylem ideoloji ve söylem ilişkisini tarihsel bir bağlamda ele alarak Covid-19'a kadar salgınlarda araçsallaşmasını ele almakta, ikinci bölüm olan Antikiteden Postmoderne Kahramanlar kahramanlık anlatılarının tarihsel gelişimini ve biçimselliğinin dönüşümünü tartışmaktadır. Bu iki kuramsal bölümün ışığında, üçüncü bölüm Uluslararası Medya Kuruluşlarının İnternet Covid-19 Haberlerine Yönelik Bir Araştırma ulusal medya kuruluşlarının uluslararası internet sitelerinde, Covid-19 sürecindeki kahramanlık temsillerini içeren haberlerin eleştirel söylem analizine ayrılmıştır. Araştırmanın Sonuç bölümünde, başta sağlık çalışanları olmak üzere kahraman olarak yer verilen aktörlerin, temsil biçimleri, hangi kahramanlık mitiyle temsil edildikleri, ideoloji ve iktidar dolayımı ile kurulan temsillerin söylemdeki yansımaları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since antiquity, humans have sought inspiration from heroes and their deeds during times of disaster. Narratives have facilitated the recovery from the devastation caused by calamities, contributed to the cultural continuity through oral and written traditions, and aided in the dissemination and development of ideas. Those in power have utilized and instrumentalized these narratives to establish their hegemony. Consequently, hero narratives transcend stories of courage, sacrifice, and selflessness. With the early modern period, the concept of the hero began to extend beyond its familiar meaning, becoming increasingly instrumentalized. In conjunction with modernity, it became an element of power constructed through discourse. Assigned hero roles have advanced the influence on the opinions and thoughts of societies and individuals. The development of mass communication media has enabled the swift and easy dissemination of news representing heroic discourse, making hero narratives a readily producible tool. This tool transforms in the contexts of national interests, privileges, economic-political and cultural relations, ideology. Considering the above information, this thesis addresses the relationship between ideology and discourse in a historical context up to Covid-19 in its first chapter, Covid- 19, Epidemics, Ideology, and Discourse, examining the instrumentalization of epidemics. The second chapter, Heroes from Antiquity to Postmodernity, discusses the historical development of hero narratives and the transformation of their formal characteristics. In the light of these two theoretical chapters, the third chapter, A Study on the Covid-19 News on International Media Websites, is dedicated to the critical discourse analysis of news containing representations of heroism on international internet sites of national media organizations during the Covid-19 process. In the conclusion of the study, the representation forms of actors portrayed as heroes, primarily healthcare workers, the hero myths with which they are represented, and the reflections of representations constructed through the mediation of ideology and power in discourse are discussed.