Obez kadınlarda obezite farkındalığının fiziksel aktivite düzeyi ve sedanter davranış ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of obesity awareness with physical activity level and sedentary behavior in obese women
  1. Tez No: 797186
  2. Yazar: SÜMEYYA BETÜL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, içgörü, obezite farkındalığı, sedanter davranış, Physical activity, insight, obesity awareness, sedantary behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmamızda obez kadınlarda obezite farkındalığının fiziksel aktivite düzeyi ve sedanter davranış ile ilişkisinin incelemesi hedeflendi. Çalışmaya 82 obez (vücut kütle indeksi (VKİ)>30 kg/m2) kadın dahil edildi. Vücut kompozisyonu ve biyoelektriksel impedans analizi bulguları ölçüldü. Obezite farkındalıkları“Obezite Farkındalık ve İçgörü Ölçeği (OFİ)”,“Obezite Farkındalık Ölçeği (OFÖ), sedanter davranışları ”Sedanter Davranış Anketi (SDA)“ ve fiziksel aktivite düzeyleri ”Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form (UFAA-KF)" ile değerlendirildi. Bulgularımıza göre; OFİ ortalama toplam puanı (p0.05). Sigara kullanan kadınların OFÖ ortalama toplam puanları (p=0,018) ve OFÖ obezite farkındalığı puanı (p=0,016), kullanmayanlardan daha yüksekti. Sonuçlarımız, kadınların obezite farkındalık-içgörüleri ile sedanter davranış alışkanlıklarının ve fiziksel aktivite düzeylerinin ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuç obezite farkındalığının yanı sıra içgörünün de geliştirilmesinin fiziksel aktivite ve sedanter davranış üzerinde olumlu etkilerinin olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to investigation of the relationship between obesity awareness and physical activity level and sedentary behavior in obese women. Eighty-two obese (body mass index (BMI)>30 kg/m2) women were included in the study. Body composition and bioelectrical impedance analysis findings were measured. Obesity awareness was evaluated with the“Obesity Awareness and Insight Scale (OASIS)”and“Obesity Awareness Scale (OAS), sedentary behaviors were evaluated with the ”Sedentary Behavior Questionnaire (SBQ)“ and physical activity levels were evaluated with the ”International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF)". According to our findings; OASIS mean total score (p0.05). In smokers, the mean total score of OAS (p=0,018) and OAS obesity awareness score (p=0,016) were higher than non-smokers. The results of our study show that women's obesity awareness-insights are associated with sedentary behavior habits and physical activity levels. This result suggests that the development of insight in addition to awareness may have positive effects on physical activity level and sedentary behavior in obese women.