Psikolojik danışmanların Suriyeli sığınmacılara ilişkin görüşlerinin ve kültürel duyarlılıklarının incelenmesi
Examination of psychological counselors views and cultural sensi̇ti̇vi̇ti̇es on Syrian asylum seekers
  1. Tez No: 797196
  2. Yazar: GÜLENDAM SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Duyarlılık, Psikolojik Danışmanlar, Suriyeli Sığınmacılar, Cultural Awareness, Psychological Counselors, Syrian Asylum Seeker
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma, çalışmakta olan psikolojik danışmanların kültürel duyarlılıklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni ve metafor analizi deseni bir arada kullanılmıştır. 2020-2021 güz döneminde Türkiye'nin 32 farklı ilinde çalışmakta olan 120 psikolojik danışmandan 12' si açık uçlu, 1'i metafor kurmaya yönelik toplam 13 sorudan oluşan yapılandırılmış görüş alma formu aracılığıyla Suriyeli göçmenler ile ilgili görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Verilen cevaplar içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. 13 sorudan elde edilen veriler bu doğrultuda tek tek analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan 120 psikolojik danışmanın kimi sorularda %50'nin üzerinde, kimi sorularda ise %50'nin altında kültürel duyarlılığı destekleyici görüşler belirttiği gözlemlenmiştir. Kültürel duyarlılığın önemli bir yere sahip olduğu psikolojik danışma alanında bu duyarlılığı arttırmaya yönelik çalışmalara yer verilmesi gerektiğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the cultural awareness of psychological counselors who are actively working. The phenomenological pattern and metaphor analysis as a part of the qualitative research pattern are used in this study conducted with this purpose. It is requested from 120 psychological counselors from 32 provinces in Turkey to state their opinions on Syrian migrants in the fall term of 2020-2021 through an opinion form consisting of 13 questions, 12 of which are open-ended and 1 of which is based on constructing a metaphor. Content analysis was used to examine the answers. The data obtained from 13 questions were reviewed and analyzed seperately. The opinions of the 120 psychological counselors who participated in the study were found to be more than 50% supportive of cultural awareness in some questions and less than 50% supportive in others. It has been concluded that studies on raising awareness in the field of psychological counseling, where cultural awareness plays an important role, are required.