Sanat akımları ve peyzaj mimarlığına yansımaları üzerine bir araştırma
A research on art movements and their reflections on landscape architecture
- Tez No: 797223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ENDER ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: peyzaj mimarlığı, sanat akımları, kentsel açık alanlar, sanat kavramı, landscape architecture, art movements, urban open space, art concept
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Peyzaj Mimarlığı, bahçe mimarlığı anlayışından yola çıkarak, sanat akımlarının değişimi, gelişimi ve etkisiyle gelişerek günümüzdeki halini almıştır. Günümüze kadar değişen kentsel yaklaşımlar ile sanat akımları sonucunda kentsel alan kullanımları da gelişerek değişim göstermiştir. Günümüzde kentsel açık alanların sanat akımlarından nasıl etkilendiğini görebilmek için tarih öncesine dönmek gerekmektedir. Sanat akımları peyzaj mimarlığını biçimlendirme ve mekânlara kimlik kazandırma kapsamında önemli rollere sahiptir. Sanat akımlarını tarihsel süreç içerisinde incelemek ve bu akımların peyzaj mimarlığını nasıl etkilediğini irdelemek amacıyla çeşitli kaynaklar incelenmiş, ilişkili kavramlar açıklanmıştır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümlerinde problemin konusu ve kapsamına dair genel bir bilgi verilmiş araştırmanın konumu tanımlanmaya çalışılmıştır. Kaynak araştırması ve konu kapsamındaki ilgili kavramlar açıklanmıştır. Sonraki bölümlerde sanat akımları açıklanarak tez kapsamında örneklerle ele alınmıştır. Sanat akımlarının tarih öncesi çağlardan itibaren ortaya çıkışı ve özellikleri açıklanmıştır. Peyzaj mimarlığı alanında geçmişten günümüze sanat akımlarının etkisiyle hayata geçirilen park ve bahçeler, sanat akımlarının etkisiyle oluşan fikirler ve peyzaj mimarları örneklerle incelenmiştir. Sonuç olarak çalışma kapsamında, sanat akımları ve peyzaj mimarlığı ilişkisi ile peyzaj mimarlığının bu süreçteki gelişimi değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Landscape Architecture has taken its current form by developing with the change, development and influence of art movements, starting from the understanding of garden architecture. As a result of urban approaches and art movements that have changed until today, the use of urban areas has also developed and changed. Today, it is necessary to go back to prehistory in order to see how urban open spaces are affected by art movements. Art movements have important roles in shaping landscape architecture and giving identity to spaces. In order to examine art movements in the historical process and to examine how these movements affect landscape architecture, various sources have been examined and related concepts have been explained. In the first and second parts of the study, general information about the subject and scope of the problem has been given and the position of the research has been tried to be defined. Resource research and related concepts within the scope of the subject are explained. In the following sections, art movements are explained and discussed with examples within the scope of the thesis. The emergence and characteristics of art movements from prehistoric times are explained. In the field of landscape architecture, parks and gardens, which have been brought to life with the influence of art movements from past to present, ideas formed by the influence of art movements and landscape architects have been examined with examples. As a result, within the scope of the study, the relationship between art movements and landscape architecture and the development of landscape architecture in this process were tried to be evaluated.