İndolin-2-on türevlerinin kanser hücre döngüsü ve ölümüne etkisi
Effect of indolin-2-one derivatives on cancer cell cycle and death
- Tez No: 797268
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DEMİROĞLU ZERGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Malignant Mezotelyoma, Apoptoz, İndol Türevleri, Hücre Ölümü, Hücre Döngüsü, Malignant Mesothelioma, Apoptosis, Indole Derivatives, Cell Death, Cell Cycle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Malignant Mezotelyoma (MM) genelde akciğer ve karın zarının yüzey serozal hücrelerinden kaynaklanmakla beraber, perikardın serozal yüzeylerinden veya tunika vajinalisten de gelişebilen agresif bir kanser türüdür. MM'nin cerrahi, kemoterapi veya radyasyon ile tedavisi ise nadiren iyileştiricidir. Bilindiği üzere, kanser hücrelerinde apoptotik sinyallere duyarsızlık olduğu için apoptozun ve/veya diğer hücre ölümü yollarının indüklenmesi kanser tedavisindeki önemli yaklaşımlardan bir tanesidir. Literatür kapsamında, toksisitede azalmayla birlikte azalmış ilaç direnci hedeflenerek; farklı fonksiyonel grupların eklendiği indolin-2-on türevi maddelerin; terapötik etkilerinin artacağı ve kanser hücrelerini ölüme götüreceği hipotezi doğrultusunda; orjinal olarak sentezlenmiş olan indolin-2-on türevlerinin sağlıklı Mezotelyum ve MM hücrelerinde hücre döngüsüne ve apoptoza etkisi analiz edilmiştir. Bu projede, Akış sitometrisi-PI boyama, AO/EB ve DAPI/PI floresan boyama ve western blot analizileriyle, tüm türevlerden üçünün her iki MM hücre hattında hücre döngüsünü S fazında durdurduğu ve konsantrasyona bağlı olarak apoptoza yol açtığı belirlenmiştir. Böylece türevlerin anti-kanser potansiyelleri in vitro sistemde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Malignant Mesothelioma (MM) is an aggressive type of cancer that usually arises from the surface serosal cells of the lung and peritoneum but can also develop from the serosal surfaces of the pericardium or tunica vaginalis. Treatment of MM with surgery, chemotherapy or radiation is rarely curative. As it is known, induction of apoptosis and/or other cell death pathways is one of the important approaches in cancer treatment since cancer cells are insensitive to apoptotic signals. Within the scope of the literature, by targeting decreased drug resistance with decrease in toxicity; indolin-2-one derivatives to which different functional groups are added; In this study, the effects of originally synthesized indolin-2-one derivatives on the cell cycle and apoptosis in healthy mesothelium and MM cells were analyzed in line with hypothesis that their therapeutic effects would increase and lead to death of cancer cells. In this project, PI staining with flow cytometry, AO/EB and DAPI/PI fluorescent staining and western blot anaysis showed that among all derivatives three of lead to the S phase arrest and concentration dependent apoptosis in both MM cell lines. Thus, anti-cancer potentials of derivatives have been demonstrated in the in vitro system.