Toplu taşıma ulaşımı ile ilgili memnuniyet araştırması ve analizi: Ankara ili örneği
Satisfaction research and analysis regarding public transport transportation: The case of Ankara province
  1. Tez No: 797403
  2. Yazar: ALPER GAZİ DUVARCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN KAVSIRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Ulaşım Sistemleri, Toplu Taşıma Ulaşımı, Kent İçi Ulaşım, Trafik Sorunları, Transportation, Transportation Systems, Public Transportation Transportation, Urban Transportation, Traffic Problems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Trafik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Küresel düzende olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün nüfus ve kentleşme oranı sürekli olarak artmaktadır. Artan nüfus ve kentleşmeye bağlı olarak ev ile iş yerleri, eğitim yerleri, sağlık merkezleri gibi birçok sosyal ihtiyaçları bünyesinde barındıran mekânlar arasındaki mesafeler gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla artan nüfus, kentleşme ve ulaşımda uzayan mesafeler kentlerde trafik problemlerinin yaşanmasına yol açmaktadır. Bu problemleri en asgari düzeye indirebilmek için kent içi ulaşımda özel araca olan ilgiyi azaltmalı, toplu taşımaya olan talebi ise arttırmalıyız. Toplu taşıma ulaşımına olan talebin artabilmesi için de bireylerin toplu taşıma ulaşımının sunmuş olduğu hizmetten memnunluk duymaları gerekmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada Ankara ilinde toplu taşıma ulaşımı kullanan halkın, toplu ulaşım hizmetinden duydukları memnuniyet araştırılmıştır. Araştırmada memnuniyeti ölçebilmek Kent İçi Toplu Ulaşım Hizmeti Ölçeği kullanılmış ve 600 kişiye uygulanması hedeflenmiştir. Doldurulan anketlerden 474'ü değerlendirmeye alınmış olup SPSS-22 programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bireylerin toplu taşıma ulaşımı hizmetinin sağlamış olduğu imkânlardan genel olarak memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bireylerin verdiği cevaplar incelendiğinde toplu taşıma ulaşımında en çok %53 ile“Metro/Ankaray aracını bekleme süresinden'' ile ilgili maddeden memnun oldukları belirlenmiştir. Bireylerin en kararsız kaldığı madde %41,4 ile ”Yapılan şikâyetlere verilen cevaplardan'' ve bireylerin toplu ulaşım hizmetinde hiç memnun kalmadığı maddenin ise %43,7 ile“Araçlardaki kalabalık (doluluk) seviyesinden”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda Ankara ilinde toplu taşıma ulaşımından alınan memnuniyetin daha üst seviyeye çıkarılması için bireylerin kararsız kaldığı ve memnun kalmadığı durumlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As in the global order, the population and urbanization rate in our country is constantly increasing day by day. Due to the increasing population and urbanization, the distances between the home and the places that contain many social needs such as workplaces, education places, health centers are increasing day by day. Therefore, increasing population, urbanization and longer distances in transportation cause traffic problems in cities. In order to minimize these problems, we should reduce the interest in private vehicles in urban transportation and increase the demand for public transportation. In order to increase the demand for public transportation, individuals need to be satisfied with the service offered by public transportation. Therefore, in this study, the satisfaction of the people using public transportation in Ankara from the public transportation service was investigated. In order to measure satisfaction in the research, the Urban Public Transportation Service Scale was used and it was aimed to be applied to 600 people. 474 of the completed questionnaires were evaluated and analyzed in the SPSS-22 program. According to the findings, it has been concluded that the individuals are generally satisfied with the opportunities provided by the public transportation transportation service. When the answers given by the individuals were examined, it was determined that they were satisfied with the item related to“Waiting time for the Metro/Ankaray vehicle”with the highest rate of 53%. It was concluded that the item with which the individuals were most undecided was“Responses to the complaints made”with 41.4% and the item that individuals were not satisfied with at all in the public transportation service was“The crowd (occupancy) level in the vehicles”with 43.7%. In line with the findings obtained in the research, in order to increase the satisfaction received from public transportation in Ankara, solution suggestions were presented for the situations where individuals were undecided and dissatisfied.