Yaşam pozisyonları ile kişiliğin karanlık yönleri arasındaki ilişki
The relationship between life positions and the dark directions of personality
  1. Tez No: 797404
  2. Yazar: HÜSEYİN KÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Pozisyonları, Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri, Kindarlık, Bencillik, Life Positions, Dark Triad Personality Characteristics, Spitefulness, Selfishness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin yaşam pozisyonları ile kişiliklerinin karanlık yönleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel bir araştırma olan bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ilinde öğrenim görmekte olan 246'sı (%80.1) kadın, 61'i (%19.9) erkek olmak üzere toplam 307 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada kullanılacak verileri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşam Pozisyonları Ölçeği”,“Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği”,“Kindarlık Ölçeği”ve“Bencillik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 21.00 paket programı kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, yordayıcı ilişkileri belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi ve üniversite öğrencilerinin yaşam pozisyonları, karanlık üçlü kişilik özellikleri, kindarlık ve bencillik düzeylerini sosyo-demografik faktörler açısından incelemek için Bağımsız Örneklemler için T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin yaşam pozisyonları cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrenim görülen fakülte, kardeş sayısı ve sosyoekonomik duruma göre anlamlı düzeyde farklılaşma göstermiştir. Üniversite öğrencilerinin karanlık üçlü kişilik özellikleri (Makyavelizm, psikopati ve narsizm) cinsiyet, sınıf düzeyi ve öğrenim görülen fakülteye göre anlamlı düzeyde farklılaşma gösterirken; kardeş sayısına göre anlamlı düzeyde farklılaşma göstermemiştir. Üniversite öğrencilerinin kindarlıkları cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşma gösterirken; sınıf düzeyi, öğrenim görülen fakülte, kardeş sayısı ve sosyoekonomik duruma göre anlamlı düzeyde farklılaşma göstermemiştir. Üniversite öğrencilerinin bencillikleri öğrenim görülen fakülteye göre anlamlı düzeyde farklılaşma gösterirken; cinsiyet, sınıf düzeyi, kardeş sayısı ve sosyoekonomik duruma göre anlamlı düzeyde farklılaşma göstermemiştir. Üniversite öğrencilerinin yaşam pozisyonlarının bazı alt boyutları ile karanlık üçlü kişilik özelliklerinin alt boyutları arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Yaşam pozisyonları, karanlık üçlü kişilik özelliklerini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Üniversite öğrencilerinin yaşam pozisyonlarının bazı alt boyutları ile kindarlık arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Yaşam pozisyonları, kindarlığı anlamlı düzeyde yordamaktadır. Üniversite öğrencilerinin yaşam pozisyonlarının bazı alt boyutları ile bencillik ve alt boyutları arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Yaşam pozisyonları, bencilliği anlamlı düzeyde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it's been aimed to be investigated the relationship between life positions and dark directions of personalities of university students. Relational screening model is used in this quantitive research study. The study group of the research consists of 307 university students who study in Konya involving 246 females (%80.1) and 61 males (%19.9).“Personal Information Form”,“Life Positions Scale”,“Dark Triad Dirty Dozen Scale”,“Spitefulness Scale”and“Selfishness Scale”are used in order to collect data in the study. SPSS 21.00 package programme is used for the analysis of data collected in the study. The Pearson Correlation Coefficient is used to determine the relationship between variables; the Multiple Linear Regression (MLR) is used to determine the relation between predictor variables and the Independent Sample T-Test and the One-Way Analysis of Variance is used to determine life positions of university students, dark triad personality characteristics and selfishness levels in terms of socio-demographic factors. According to the results of study, life positions of university students show greatly differentitaion towards gender, class level, the faculty in which they study, number of siblings and socio-economic status. While university students' dark triad characteristics (Machiavellism, psychopathy and narsisism) show greatly differentitaion in terms of gender, class level and the faculty in which they study, they don't show differentitaion in terms of number of siblings. While university students' spitefulness shows greatly differentitaion in terms of gender, it doesn't show greatly differentitaion in terms of class level, the faculty in which they study, number of siblings and socio-economic status. While university students' selfishness shows greatly differentitaion in terms of the faculty in which they study, it doesn't show greatly differentitaion in terms of gender, class level, number of siblings and socio-economic status. Meaningful correlation has been found out between some sub-dimensions of life positions of university students and sub-dimensions of their dark triad characteristics. Life positions predict greatly dark triad personality characteristics. Meaningful correlation has been found out between some sub- dimensions of life positions of university students and spitefulness. Life positions predict greatly spitefulness. Meaningful correlation has been found out between some sub-dimensions of life positions of university students and selfishness and its sub-dimensions. Life positions predict greatly selfishness.