English for specific purposes: Online program design, implementation and evaluation
Özel amaçlı İngilizce: Çevrimiçi program tasarımı, uygulama ve değerlendirme
- Tez No: 797460
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İREM ÇOMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce, İngilizce dilinde eğitim, İktisadi İngilizce, English for specific purposes (ESP), English-medium instruction (EMI), English for Economics
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, çevrimiçi bir Özel Amaçlı İngilizce programının (EFE Online – English for Economics - İktisadi İngilizce), yükseköğretim düzeyinde yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin disipline özgü dil yeterliliği üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmanın ortamı, İzmir'de bir devlet üniversitesinin yabancı diller okulundaki yoğun İngilizce hazırlık programıdır. Benimsenen araştırma tasarımı, ihtiyaç analizi, uygulama ve değerlendirme olmak üzere üç aşamadan oluşan çok aşamalı, karma yöntemdir. İhtiyaç değerlendirmesi aşamasında, veri toplamak için görüşmeler ve gözlemler gibi nitel veri toplama yöntemleri ile korpus analizi kullanılmıştır. Uygulama aşaması, EFE yeterlilik sınavının ön test ve son test uygulanmaları ve informal görüşmeleri içerir. Son olarak değerlendirme aşamasında katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve EFE yeterlilik testi sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Veriler, tematik analiz ve betimleyici/çıkarımsal istatistikler dahil olmak üzere hem nitel hem de nicel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın uygulama aşamasında, çalışma için iki öğrenci grubu seçilmiştir. Birinci grup, çevrimiçi Özel Amaçlı İngilizce programı alan 14 öğrenciden (deney grubu), ikinci grup ise geleneksel yüz yüze eğitim alan 16 öğrenciden (kontrol grubu) oluşturmuştur. Her iki gruba da EFE yeterlilik sınavı ön test ve son testi olarak uygulanmış ve programın uygulama aşamasında öğrencilerle informal görüşmeler yapılmıştır. Bu, çevrimiçi Özel Amaçlı İngilizce programının (EFE Online – İktisadi İngilizce) öğrencilerin disipline özgü dil yeterliliği üzerindeki etkisinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine sağlamıştır. EFE yeterlilik sınavının sonuçları daha sonra çevrimiçi ESP programının geleneksel yüz yüze eğitime kıyasla etkinliğini belirlemek için istatistiksel (SPSS, V20) olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, iktisat öğrencileri arasında akademik ve teknik kelime dağarcığı geliştirme, konuşma becerilerini geliştirme ve yazma becerilerini geliştirmeye dair güçlü bir ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin karşılaştığı dinlediğini anlama zorluğu, akademik kelime dağarcığı eksikliğine ve bilinmeyen kelimeleri anlama güçlüğü ile ilişkilendirilmiştir. Öğretim üyeleri ile yapılan görüşmeler, ekonominin yaşayan dilinin öğrencilerin dil becerilerinin gelişimi için önemli olduğuna dair ortak bir kanı ortaya çıkarmıştır. Çalışmada yapılan t-test analizlerin sonuçları, İktisadi İngilizce (EFE) programının hem çevrimiçi hem de yüz yüze uygulamalarının, program hedeflerine ulaşmada etkili olduğunu ve ortalama puanlarda önemli bir artış olduğunu göstermiştir. Program değerlendirme amacıyla toplanan öğrenci görüşlerinin nitel analizi üç ana tema ortaya çıkarmıştır: geçerlilik, motivasyon ve kullanışlılık. Programın, İktisat öğrencilerinin özel ihtiyaçlarına göre iyi bir şekilde uyarlanmış olduğu belirtilmiş ve katılımcılar programla ilgili yüksek motivasyonlu ve olumlu bir deneyim yaşadıklarını bildirmişlerdir. Çevrimiçi Özel Amaçlı İngilizce programında (EFE Online – İktisadi İngilizce), öğrencilerin egzersizleri çevrimiçi olarak tamamlamalarına ve çalışmalarını çevrimiçi olarak sunmalarına olanak tanıyan kullanışlı ve pratik olduğu için öğrenciler tarafından olumlu bir yönü olarak da vurgulanmıştır. Bu çalışmasının bulguları, üniversite düzeyinde İngilizce İktisat programları özelinde İngilizce Özel Amaçlı İngilizce (ESP) programları uygulamayı düşünen araştırmacılar ve eğitim kurumları için önemli pedagojik sonuçları vurgulamaktadır. Çalışma, Özel Amaçlı İngilizce (ESP) programları için çevrimiçi platformların kullanımının önemini vurgulayarak, dil ve alan eğitimin dengesini sağlamanın önemini vurgulamakta ve dil öğretimi stratejileri geliştirirken benzer kurumlara da bir model sunmaktadır. EFE Online programının başarısı, İngilizce öğrenmek için erişilebilir ve kaynak tasarrufu sunan bir araç sağlayarak, dil öğretmenleri ve öğrenciler için önemli sonuçları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of an online English for Specific Purposes (ESP) program - English for Economics (EFE Online) - on the discipline-specific language proficiency of English as a Foreign Language (EFL) learners at the tertiary level. The setting for this study was the intensive English preparatory program at the school of foreign languages of a public university in Izmir, Turkey. The research design adopted was multi-phased and mixed-method, comprising three stages - needs assessment, implementation, and evaluation. During the needs assessment phase, a combination of qualitative data collection methods including interviews with students and lecturers, observations, and corpus analysis were used to gather data. The implementation phase involved administering pre-test and post-test of the EFE Proficiency Test as well as informal conversations with students. Finally, semi-structured interviews were conducted with the participants in the evaluation phase and the results of the EFE Proficiency Test were statistically analysed. The data was analysed using both qualitative and quantitative methods, including thematic analysis and descriptive/inferential statistics. In the implementation phase of the research, two groups of students were selected for the study. The first group consisted of 14 students who participated in the EFE Online, while the second group consisted of 16 students who took part in the face-to-face version of the EFE program. The pre-test and post-test of the EFE Proficiency Test were administered to both groups during the implementation phase. In addition, the researcher conducted informal conversations with the online group. This allowed for a comprehensive evaluation of the impact of the online ESP program on the discipline-specific language proficiency of the students. The results of the EFE Proficiency Test were later analysed statistically (SPSS, V20) to determine the effectiveness of the online ESP program in comparison to traditional face-to-face instruction. The results of the study showed a strong need for academic and technical vocabulary development, speaking skills improvement, and writing skills development among the Economics students. The listening comprehension challenge faced by the students was attributed to their lack of academic vocabulary and difficulty understanding unknown words. There was also a strong belief among the lecturers that incorporating the living language of Economics is important for the development of students' language skills. The results of the t-tests conducted in the study showed that both the online and face-to-face versions of the English for Economics (EFE) program were effective in meeting their targeted goals, with a significant increase in mean scores between the pre-test and post-test. As for the evaluation of the program, the qualitative analysis of learner views revealed three main themes: relevance, motivation and practicality. The course was described as being well-tailored to the specific needs of Economics students and participants reported having a highly motivated and positive experience with the course. The practicality of the EFE Online program was also emphasized by students as a positive aspect, as it was found to be convenient and flexible, allowing students to complete exercises and submit their work online. The findings of this research study highlight the significant pedagogical implications for researchers and educational institutions looking to implement ESP programs, particularly those focused on English-medium Economics programs at the tertiary level. The study emphasizes the importance of utilizing online platforms for ESP courses, providing a balance of language and subject-specific instruction, and offers a model for other institutions to consider when developing language teaching strategies. Overall, the success of the EFE Online program has important implications for both language teachers and students, providing an accessible and cost-effective means to learn English for specific purposes.