Geri Dön

Basın ve iktidar ilişkileri bağlamında Van yerel basını (1858-1980)

Van local media in the context of media and power relations (1858-1980)

  1. Tez No: 797603
  2. Yazar: ERGİN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALANKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel basın, Van yerel basını, İktidar, Van Gazetesi, Van Kartalı, Local press, Van local press, Power, Van Newspaper, Ardzvi Vasburagan
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 421

Özet

Medya içerikleri, büyük anlamda, toplumdaki iktidar ilişkilerinin kabataslak bir haritasını oluşturur. Medya organları belli bir ideolojik yapı çerçevesinde haber üretimi yaparlar ve bu ideolojik yapı, üretilen haber ve diğer donatılarda açık veya örtük bir şekilde kendini belli eder. Ulusal – yaygın medyada olduğu gibi yerel medyadaki haberler de medyanın iktidar ile olan ilişkileri bağlamında şekillenmektedir. Yerel gazeteler her ne kadar yayımlandıkları yöre ile ilgili, ekonomiden sosyal hayata, sağlıktan eğitime, şehirleşmeden kültürel alana kadar birçok konuyu gündeminde tutma gibi temel işlevlere sahipse de bu işlevler genelde iktidar ile olan ilişkileri ve ideolojik konumları çerçevesinde yerine getirilmektedir. Medya ile iktidar arasında karmaşık ve çok boyutlu bir ilişki bulunmaktadır. Denilebilir ki; iktidarı ayakta tutan ve devamlılığını sağlayan şey, haber ve enformasyonun belli bir ideoloji çerçevesinde istenilen miktar ve şekilde sunulmasıdır. Van'da 1858 ile 1980 yılları arasında yayınlanan yerel gazetelerin basın – iktidar ilişkileri bağlamında ele alınması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Günlük, haftalık ve bazen de aylık gibi aralıklarla yayınlanan bu süreli yayınlar, yayın hayatlarına başladığı yıla göre kronolojik bir sırayla ele alınmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, medya – iktidar ilişkileri bağlamında Van yerel basınının tarihsel süreç içerisinde işlev ve karakterini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın odak noktası ve kapsamı, 1858 ile 1980 yılları arasında Van'da yayınlanan süreli yayınlardır. Çalışmada nitel çözümleme tekniği kullanılmıştır. İncelenen gazetelerde yer alan haber, resim, köşe yazısı, şiir ve yazı dizisi gibi donatılar birer metin olarak kabul edilmiş ve eleştirel söylem analizi yöntemi ile çözümlenmiştir.

Özet (Çeviri)

In a broad sense, media content constitutes a sketchy map of power relations in society. Media outlets produce news within the framework of a specific ideological structure, and this ideological structure manifests itself explicitly or implicitly in the news and other equipment delivered. As in the national or mainstream media, the content in the local press is also shaped by the media's relations with power. Although local newspapers have essential functions such as keeping many issues related to the region in which they are published on the agenda, from economy to social life, from health to education, and from urbanization to culture, these functions are generally fulfilled within the framework of their relations with power and their ideological positions. There is a complex and multidimensional relationship between the media and power. What sustains the power and ensures its continuity is the presentation of news and information in the desired amount and manner within the framework of a specific ideology. This study analyzes the local newspapers published in Van between 1858 and 1980 in the context of media-power relations. These periodicals, published daily, weekly, and sometimes monthly, were handled chronologically according to the year of their publication. The primary purpose of this study is to reveal the function and character of Van local press in the context of media-power relations in the historical process. The study's focus and scope are periodical publications published in Van between 1858 and 1980. A qualitative analysis technique was used in the study. The news, pictures, columns, poems, and series of articles in the newspapers analyzed were accepted as texts and analyzed with the critical discourse analysis method.

Benzer Tezler

  1. Советско-турецкие отношения на кавказе в 1918-1923 гг.

    Kafkasya'da 1918-1923 yıllarında Sovyet-Türk münasebetleri

    MUSTAFA ÖZTÜRK

    Doktora

    Rusça

    Rusça

    2010

    Uluslararası İlişkilerSaint-Petersburg State University (Sankt-Peterburgskij Gosudarstvennyj Universitet)

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ANDREY YURİEVİÇ PAVLOV

  2. Kamu diplomasisi bağlamında Türk dış politikasında paradigma değişimi ve ulusal basına yansımaları

    Paradigm change in Turkish foreign policy in the context of public diplomacy and its reflections on the national press

    SAMET KAVOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Halkla İlişkilerGazi Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜLCAN IŞIK

  3. İdeolojik bir aygıt olarak yazılı basın ve darbeler 12 Eylül 1980 örneği

    Printed media as an ideological instrument and military coups: The sample of 12th September 1980

    MAHMUT METİN OĞUZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    GazetecilikSüleyman Demirel Üniversitesi

    Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CELALETTİN VATANDAŞ

  4. Sembolik etkileşim aracı olarak protokolün yazılı basında temsili

    Representation of the protocol in printed press as a tool of symbolic interaction

    FATMA KARAOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    GazetecilikGiresun Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜNSELİ BAYRAKTUTAN

  5. Yazılı basın haber söylemlerinde Cumhuriyet mitingleri

    Republic demonstrations on the print media discourse

    ESİN AYGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    GazetecilikAnkara Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MİNE GENCEL BEK