Ortam sıcaklığına bağlı olarak ısı yalıtımı yapabilen giyilebilir teknolojik ürün konsepti tasarımı
Wearable technological product concept design that adjusts the thermal insulation depending on the environmental temperature
  1. Tez No: 797649
  2. Yazar: ERDOĞAN KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLEYHA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyilebilir Teknoloji, Sıcaklık Ölçümü, Mikrodenetleyici Kontrollü Sistem, Hava Katmanı, Isı Yalıtımı, Wearable Technology, Temperature Measurement, Microcontroller Controlled System, Air Layer, Thermal Insulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ürün Geliştirme ve Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzdeki teknolojik gelişmelerin, kullanıcı tercihlerine yansıması göz önüne alındığında, giyilebilir elektronik olarak ifade edilen ürünlerde, kullanılan teknolojilerin sağlıklı geri bildirimler vermesinin yanı sıra, sağladığı ergonomi ve yaşattığı konfor hissi de önemli bir tercih nedeni olmuştur. Ürünün taşıma ve kullanım kolaylığı, kullanım süresi, tasarımı gibi kriterlerin hepsini sağlamak için bazen aynı işi yapan farklı ürünlerin tercih edilmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu bağlamda giyilebilir elektronik bir ürünün sağladığı teknolojik faydanın yanı sıra, kullanıldığı ortam ve şartlara göre de şekil alabilmesi, tek üründe daha çok kabiliyeti sağlayacaktır. Bu da daha geniş kullanım alanı, daha az ürün, daha az maliyet, kullanım kolaylığı gibi birçok artıyı kullanıcısına sunmak demektir. Bu çalışmada, kullanıcı tercihini etkileyecek olan önemli gereksinimlerin sağlanabilmesi için, günlük ortam sıcaklık değişimlerinin fazla olduğu bölgelerde veya ortam sıcaklık değişimlerin fazla olabileceği etkinliklerde, kullanıcıların sıcaklıklarının düştüğü zamanlarda, bu değişimden minimum düzeyde etkilenmesini sağlayan alternatif giyilebilir teknolojik bir ürün tasarımı amaçlanmıştır. İstenilen sıcaklık bilgileri bir sensör vasıtasıyla tespit edilerek, mikroişlemci ile ürün yapısı içerisindeki hava miktarını otomatik olarak arttıran ve bu yolla ısıl yalıtım sağlayan konsept bir ürün oluşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the reflection of today's technological developments on user preferences, in addition to the healthy feedback of the technology/technology used in wearable electronic products, the ergonomics it provides and the feeling of comfort it provides have also been an important reason for preference. In order to meet all the criteria such as ease of transportation and use, duration of use, and design of the product, sometimes there are situations such as choosing different products that do the same job. In this context, in addition to the technological benefit provided by a wearable electronic product, its ability to take shape according to the environment and conditions in which it is used will provide more capabilities in a single product. This means offering many advantages such as a wider range of use, less products, less cost, and ease of use to its users. In this study, it is aimed to design an alternative wearable technological product that allows users to be affected by this change at a minimum level when the temperature drops, in areas where daily ambient temperature changes are high or in activities where ambient temperature changes may be high, in order to meet the important requirements that will affect the user preference. By detecting the desired temperature information by means of a sensor, it is aimed to create a concept product that automatically increases the amount of air in the product structure with a microprocessor and thus provides thermal insulation.