Çevrim içi ebe destekli doğuma hazırlık eğitiminin doğum korkusu, doğuma hazır oluşluk ve prenatal bağlanmaya etkisi
The effect of online midwife-assisted birth preparation training on fear of birth, readiness for birth and prenatal attachment
  1. Tez No: 797689
  2. Yazar: DERYA KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUNA ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prenatal bağlanma, Doğum korkusu, Doğuma hazır oluşluk, Doğuma hazırlık eğitimi, Çevrim içi eğitim, Prenatal attachment, Fear of childbirth, Readiness for birth, Birth preparation training, Online training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırma, çevrim içi ebe destekli doğuma hazırlık eğitiminin (ÇEDHE) gebelerde doğum korkusu, doğuma hazır oluşluk ve prenatal bağlanmaya etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmış randomize kontrollü bir araştırmadır. Yöntem: Araştırma kapsamına Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Kadın Doğum Polikliniği'ne gelen, dahil edilme kriterlerine uyan, çalışmaya katılmayı kabul eden 103 gebe alınmıştır. Veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, prenatal bağlanma envanteri, doğum korkusu alt ölçeği ve doğuma hazır oluşluk alt ölçeği kullanılmıştır. Araştırma müdahalesinde; ÇEDHE modülleri, video konferans uygulaması ile çevrim içi olarak uygulanmıştır. Kontrol grubuna izlem sürecinde herhangi bir müdahale yapılmamış, izlemler sonunda eğitim broşürleri dijital olarak iletilmiştir. Bulgular: ÇEDHE alan grubun prenatal bağlanma envanteri puan ortalamasında birinci izlemde 62.82 iken; ikinci izlemde 68.87'ye yükselmiş, 6.05 puan artışı göstermiştir. Kontrol grubunda ise prenatal bağlanma envanteri puan ortalaması birinci izlemde 62.45'ten ikinci izlemde 67.10'a yükselmiş, 4.65 puan artış olmuştur. ÇEDHE alan grubun doğuma hazır oluşluk puan ortalamasında birinci izlemde 23.15 iken, ikinci izlemde 17.60'a azalmış, 5.55 puan azalma göstermiştir. Kontrol grubunun ise doğuma hazır oluşluk puan ortalaması birinci izlemde 19.67 iken, ikinci izlemde 16.80'e azalmış, 2.87 puan azalma göstermiştir. Araştırmaya katılan gebelerin doğuma hazır oluşluk puanı ortalamaları açısından her iki grupta ikinci izlemde; ilk izleme göre azalma görülüp, izlemler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Doğum korkusu puan ortalamalarına bakıldığında; her iki grup için, ikinci izlemde ilk izleme göre azalma olmuş, ancak izlemler arasında bulunan fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Gebelerin yaklaşık %90'ı eğitimin içeriğinin kolay, anlaşılabilir, yararlı ve yeterli olduğunu, eğitimden keyif aldığını ve memnun kaldığını ifade etmiştir. Aynı şekilde bulunduğu yerden eğitim almanın rahat olduğunu bildirmiştir. Gebelerin büyük çoğunluğu eğitimde kullanılan görsel materyaller (resim, video) konuyu anlamayı kolaylaştırdığını belirtmiştir. Sonuç: Çevrim içi Ebe Destekli Doğuma Hazırlık Eğitiminin prenatal bağlanmada, doğuma hazırlamada ve doğum korkusunu azaltmada olumlu etkileri bulunurken istatistiksel olarak doğum korkusunda bir değişim saptanmamıştır. Risk grubu içerisinde yer alan gebelerin yüz yüze eğitime ulaşmasının sınırlı olduğu noktalarda çevrim içi eğitim önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğuma hazırlık kapsamında, çevrim içi eğitimin yüz yüze yapılan eğitim sonuçları ile benzerlik göstermesi alternatif bir eğitim yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This is a randomized controlled study conducted to determine the effect of online midwife-assisted birth preparation training (OMBPT) on fear of birth, readiness for birth and prenatal attachment in pregnant women. Method: A total 103 pregnant who came to the Obstetrics and Gynecology Department of Ege University Medical Faculty Hospital, met the inclusion criteria and agreed to participate in the study were included in the study. Personal information form, prenatal attachment inventory, fear of birth subscale and birth readiness subscale were used as data collection tools. In the research intervention, the OMBPT modules were implemented online via video conferencing. No intervention was made to the control group during the follow-up process, and training brochures were delivered digitally at the end of the follow-up. Results: The mean prenatal attachment inventory score of the intervention group was 62.82 at the first follow-up increased to 68.87 in the second follow-up. It increased by 6.05 points. The mean prenatal attachment inventory score of the control group was 62.45 in the first follow-up, increased to 67.10 in the second follow-up. It increased by 4.65 points. While the mean score of readiness for birth in the intervention group was 23.15 in the first follow-up, it decreased to 17.60 in the second follow-up and showed a decrease of 5.55 points. In the control group, while the mean of readiness for delivery was 19.67 in the first follow-up, it decreased to 16.80 in the second follow-up, showing a decrease of 2.87 points. The mean scores of readiness for delivery of the pregnant women participating in the study decreased in the second follow-up compared to the first follow-up in both groups, and there was a statistically significant difference between the follow-ups. Fear of childbirth mean scores decreased in both groups in the second follow-up compared to the first follow-up, but there was no statistically significant difference between the follow-ups. Approximately 90% of the pregnant women stated that the content of the training was easy, understandable, useful and sufficient, that they enjoyed the training and were satisfied. Likewise, he reported that it is comfortable to receive training from where he is. The vast majority of pregnant women stated that the visual materials (pictures, videos) used in education made it easier to understand the subject. Conclusion: While the online Midwife-Assisted Birth Preparation Training had positive effects on prenatal attachment, preparation for birth and reducing fear of birth, no statistically significant change was found in the fear of birth. At points where access to face-to-face education is limited for pregnant women in the risk group (online education appears as an important opportunity. Within the scope of preparation for childbirth, the similarity of online education with the results of face-to-face education constitutes an alternative education method.