Çağdaş Türk gravür sanatında figüratif soyutlamalar
The figurative abstractions in contemporary Turkish engraving art
  1. Tez No: 797736
  2. Yazar: MERVE KİTİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAYFUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gravür, Çağdaş Türk Gravür Sanatı, Soyut, Soyutlama, Figüratif Soyutlama, Engraving, Contemporary Turkish Engraving Art, Abstract Abstraction, Figurative Abstraction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Çağdaşlaşma süreci içerisinde Türk resminde değişen sanat anlayışına paralel, figüratif resmin soyutlamaya yönelik anlatım dili zenginleşmiş, sanatçılar kendi farklı özgün dillerini yaratmaya başlamışlardır. Bu özgün yaratılara farklı yorum getirebilen teknik, biçim ve değerlere sahip olan gravür, kısa sürede sanatçılar tarafından benimsenerek, geliştirilmiş, yayılmış ve Türk resminde gravüre özgü anlatım biçimleri oluşmaya başlamıştır. 20. yüzyıl itibariyle de Türk resminde yerini pekiştirerek modern sanat anlayışına, kalıbın hazırlanmasından basılmasına kadar kendine özgü teknikleriyle entegre olan Gravür, hızlı bir ivmeyle gelişim göstererek zamanla otoritelerce kabul gören bir çağdaş sanat dalı olmuştur. Bu nedenle bu tezde“Çağdaş Türk Gravür Sanatında Figüratif Soyutlama”kapsamındaki betimlerinin ele alınış şekilleri ve sanatçıların gravüre özgü oluşturdukları anlatım dilleri irdelenmiştir. Bu tezin temel amacı; figüratif soyutlamalara dair betimlemelerin, çağdaş Türk gravür sanatında biçim ve içerik açısından eski ya da modern tekniklerle ne şekilde yansıtıldığını ortaya koymak, figüratif soyutlama kapsamında çalışmış önemli çağdaş Türk gravür sanatçılarının eserlerini analiz ederek, gravüre özgü anlatım dillerini irdelemek ve gravürün bir ifade aracı olarak bu eserlerdeki etkisini anlatmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the changing art perception in Turkish painting during the modernization process, the expressive language of figurative painting towards abstraction has become richer, and artists have begun to create their own unique languages. Engraving, with its various interpretations of techniques, forms, and values, was quickly adopted, developed, and spread by artists, giving rise to unique forms of expression specific to engraving in Turkish painting. As of the 20th century, engraving had solidified its place in Turkish art, integrating its unique techniques from mold preparation to printing into modern art perception. With rapid development, engraving eventually became an accepted contemporary art form by authorities. Therefore, this thesis examines the descriptions of Figurative Abstraction in Contemporary Turkish Engraving Art and the expressive languages created by engraving artists. The main purpose of this thesis is to reveal how the descriptions of figurative abstraction are reflected in contemporary Turkish engraving art in terms of form and content, whether through old or modern techniques. By analyzing the works of important contemporary Turkish engraving artists who have worked within the scope of figurative abstraction and examining their unique expressive languages, this thesis attempts to explain the impact of engraving as a means of expression in their works.