The effect of different irrigation frequency and level on yield and quality characteristics of silage sorghum
Silajlık sorgumda farklı sulama sıklığı ve seviyesinin verim ve verim özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 797750
  2. Yazar: ABDUL MUMEEN IDDRISU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAĞAN KÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, yem kalitesi, BMR silajlık sorgum, Irrigation, feed quality, BMR silage sorghum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, silajlık sorgum bitkisine uygulanan farklı sulama sıklığı ve seviyelerinin, verim ve kalite üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2022 yılında Bingöl Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Arazisi'nde yürütülmüş ve bitkisel materyal olarak sorgum-sudan otu melezi olan Master BMR çeşidi kullanılmıştır. Çalışma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüş ve dört sulama seviyesi (%25, %50, %75 ve %100) ile dört sulama sıklığı (5, 10, 15 ve 20 gün) çalışma konusu olarak ele alınmıştır. Çalışmada; yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri ile ilgili özellikler incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Çalışmada; en yüksek yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve ham protein verimi 5 günlük sulama sıklığı ve %100 sulama seviyesinden elde edilmiştir. En yüksek ham protein oranı 5 günlük sulama sıklığı ve %25 sulama seviyesinden, en düşük ADF oranı ile en yüksek sindirilebilir kuru madde oranı 20 günlük sulama sıklığı ve %25 sulama seviyesinden, en düşük NDF oranı ile en yüksek kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri de 10 ve 20 günlük sulama sıklıkları ile %25 sulama seviyesinden alınmıştır. Sonuç olarak; silajlık sorgumdan yüksek oranda verim elde etmek için 5 günlük sulama sıklığında ve %100 sulama seviyesinde sulama yapmak gerektiği anlaşılmıştır. Ancak, bir miktar verim düşüklüğüne rağmen 10 günlük sulama sıklığı ve %25 sulama seviyesi ile kaliteli ürün elde edilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of different irrigation frequency and levels applied to the silage sorghum plant on yield and quality. The study was carried out at the Bingöl University Agricultural Research and Application Field in 2022 and Master BMR variety, which is a Sorghum-Sudan grass hybrid, was used as planting material. The study was carried out in randomized blocks according to the split-plots experimental design with three replications; four irrigation levels (25%, 50%, 75% and 100%) and four irrigation frequencies (5, 10, 15 and 20 days) were considered as the treatments of the study. In the study; The properties related to green forage yield, dry matter yield, crude protein ratio, crude protein yield, acid detergent insoluble fibre (ADF), neutral detergent insoluble fibre (NDF), digestible dry matter, dry matter consumption and relative feed value were investigated. It was determined that there were statistically significant differences between all the examined features. In the study; the highest green forage yield, dry matter yield and crude protein yield were obtained from 5-day irrigation frequency and 100% irrigation level. Highest crude protein ratio from 5-day irrigation frequency and 25% irrigation level, lowest ADF rate and highest digestible dry matter rate from 20-day irrigation frequency and 25% irrigation level, highest dry matter intake (DMI) and relative feed value (RFV) with the lowest NDF rate were observed from 25% irrigation level with 10 and 20-day irrigation frequencies. In conclusion; it can be stated that, to obtain high yield from silage sorghum, it is necessary to irrigate at a frequency of 5 days and at 100% irrigation level. However, despite recording low yield, it has been observed that, a high-quality product can be obtained with a 10-day irrigation frequency and a 25% irrigation level.