Metastatik kolorektal kanserlerde moleküler farklılıkların analizi ve prognostik sonuçları
Analysis of molecular differences and prognostic results in metastatic colorectal cancers
- Tez No: 797763
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KALKANLI TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: BRAF, Kolorektal kanser, KRAS, Metastaz, Monoklonal Antikorlar, NRSAS, Prognoz, BRAF, Colorectal Cancer, KRAS, Metastasis, Monoclonal Antibodies, NRSAS, Prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Kolorektal kanserler DSÖ verilerine göre en sık görülen 3. kanser türüdür, kansere bağlı ölüm nedenlerinde 2. sıradadır. Kemoterapiye eklenen hedefe yönelik tedavilerle genel sağkalımda iyileşme sağlanmıştır. Monoklonal antikorlar en sık uygulanan hedefe yönelik tedavilerdir. Anti-VEGF tedaviler, moleküler biyobelirteçten bağımsız olarak etkinlik gösterirken; anti-EGFR tedaviler EGFR-RAS-RAF-MEK yolağında mutasyon olmadığı durumlarda etki gösterirler. Tümörün moleküler özelliklerine göre seçilen tedavilerle sağkalım sonuçları daha iyidir. Metastatik kolorektal kanserlerde moleküler farklılıkların analizi ve sonucuna göre seçilen tedavilerin sağkalım sonuçlarını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18 yaş ve üzeri, metastatik kolorektal kanser tanısı doğrulanmış, performans statusu intensif kemoterapi kombinasyonuna uygun hastalar dahil edildi. Hastalara ait demografik, klinik (Metastaz yeri, sistemik tedaviler, sağkalım süreleri), moleküler ve patolojik datalar (Histolojik tip, diferansiasyon, tümör yerleşim yeri, mikrosatellit instabilite durumu, tanıda erken evre olup sonradan metastatik olanlar için T, N evresi, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon) retrospektif olarak dosyalardan elde edildi. Bulgular: Metastatik kolorektal kanseri olan 102 olgunun median sağkalım süresi 33,80±4,83; 5 yıllık sağkalım oranı %38 olarak bulunmuştur. Kras mutant olan hastalarda median sağkalım süresi 29,32±5,33 kras-wild olanlarda 134,17±68,66 olarak gözlenmiştir (p=0,005). Nras mutant olan hastalarda median sağkalım süresi 19,02±0,00; Nras wild hastalarda 33,80±4,83'tür (p=0,62). Braf mutant olanlarda median sağkalım süresi 26,28±12,14; Braf wild olan hastalarda 33,80±8,39 bulunmuştur (p=0,055). Sonuç: Metastatik kolorektal kanserlerde yeni tedavi stratejileri uygulanabilmektedir. Monoklonal antikorlar en sık uygulanan hedefe yönelik tedavilerdir. VEGF'yi hedefleyen bevacizumab, aflibercept ve EGFR'yi hedefleyen cetuximab, panitimumab bunlara örnektir. Anti-VEGF tedaviler, moleküler biyobelirteçten bağımsız olarak etkinlik gösterirken, anti-EGFR tedaviler EGFR-RAS-RAF-MEK yolağında mutasyon olmadığı durumlarda etki gösterirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal malignancies are the third most common cancer type according to the World Health Organization and are the second leading cause in cancer-related deaths. Additionally, adding targeted therapies to standard chemotherapy provided better survival than chemotherapy alone. As in many other malignancies, better survival results are achieved in colorectal cancers with treatments tailored according to the molecular characteristics of the tumor. In this study, we aimed to analyze the effects of selected treatments on survival which are tailored according to the molecular differences in metastatic colorectal cancers. Materials and Methods: Patients who are aged 18 years or older, have pathologically confirmed metastatic colorectal cancer diagnosis and whose performance status are suitable for intensive combination chemotherapy (ECOG 0-2), are enrolled in the study. Demographic findings, clinical status (metastatic site, systemic treatments administered initially or in further steps, progression-free survival and overall survival), molecular findings and pathology-related data (histological type, differentiation, tumor location, microsatellite instability status, T and N stage, lymphovascular invasion, perineural invasion for early-stage cancers at diagnosis which became metastatic later) are extracted from patients' files and evaluated retrospectively. Results: The median survival time of 102 patients with metastatic colorectal cancer was 33.80±4.83 and the 5-year survival rate was 38%. The mean survival time with kras mutant was 29.32±5.33 and 134.17±68.66 with kras wild. (p=0.005) While the median survival time was 19.02±0.00 in patients with Nras mutant, it was 33.80±4.83 in patients with Nras wild. (p=0.62) While the median survival time was 26.28±12.14 in patients with Braf mutant, it was found as 33.80±8.39 in patients with Braf wild (p=0.055). Conclusion: Survival without treatment is extremely low in metastatic colorectal cancers, and new treatment strategies can be applied according to the molecular behavior of the tumor. Monoclonal antibodies are the most preferred targeted therapies. Examples of these antibodies are bevacizumab and aflibercept, which target VEGF, and cetuximab and panitimumab, which target EGFR. Among these treatments, anti-VEGF molecules are effective regardless of the presence of molecular biomarkers, while anti-EGFR treatments are only effective in the absence of mutations in the EGFR-RAS-RAF-MEK pathway.