Konjenital kalp cerrahisi operasyonu sonrası farklı risk skorlarının mortalite ve morbiditeyi tahmin etmedeki etkisi
After congenital heart surgerymortality and morbidity of different risk scoreseffect on forecasting
  1. Tez No: 797882
  2. Yazar: MEHMET SALİH KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ABC, RAHCS-1, STAT, Konjenital Kalp Hastalıkları, ABC, RAHCS-1, STAT, Congenital Heart Diseases
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Bu çalışmada konjenital kalp cerrahisinde kullanılan farklı skorlama sistemlerinin operasyon sonrası dönemdeki morbidite ve mortalitelerinin belirlenmesindeki etkinliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Materyal ve Method: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde 1 Ağustos 2020-1 Ocak 2023 tarihleri arasında konjenital kalp cerrahisi operasyonu geçiren 18 yaş altı olgularda retrospektif olarak gerçekleştirildi. Dört farklı skorlama sistemi (RACHS-1, Aristotoles temel skor (ABS),Aristotoles kapsamlı skor(ACC) ve Konjenital kalp cerrahisi mortalite kategorisi (STAT) ile sınıflandırma ve risk puanlaması gerçekleştirildi. Hastane mortalitesi ve morbiditesi dört modelden her bir kategori için hesaplandı. Modellerin ayırt edici kabiliyeti, alıcı işletim karakteristiği eğrisi altındaki alan hesaplanarak belirlendi ve dört modelin alıcı işletim karakteristiği eğrileri karşılaştırıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma döneminde 1008 olgu mevcuttu. Hastaların %55.8'i erkek ve %73.4'ü bir yaşından daha küçük idi. Hastaların medyan ağırlığı 5.9 kg (dağılım, 1-19 kg) idi. Toplam 1008 ameliyatın 119'unda (%8.4) mortalite ve 280'inde (%27.7) morbidite izlendi. Mortalite için alıcı işletim karakteristiği eğrisi altındaki alanlar STAT, ACC, RACHS-1 ve ABS için 0.803, 0.795, 0.795, 0.729 idi. Morbidite için alıcı işletim karakteristiği eğrisi altındaki alanlar STAT, RACHS-1, ACC ve ABS için sırasıyla 0.781, 0.718, 0.700 ve 0.666 idi. STAT skorunun diğer skorlama sistemlerine göre mortaliteyi ve morbiditeyi öngörmeye ilişkin sensitivite ve spesifitesinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Her dört skorlama sistemi de mortalite ve morbiditeyi öngörmede etkiliydi. Yüksek uygulanabilirlik ve performans nedeniyle STAT skoru ön plana çıktı. ABS skoru performansı en düşük skorlama sistemiydi.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, it was aimed to reveal the effectiveness of different scoring systems used in congenital heart surgery in determining the morbidity and mortality in the postoperative period. Materials and Methods: This study was carried out retrospectively in patients under the age of 18 who underwent congenital heart surgery between 1 August 2020 and 1 January 2023 in Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Classification and risk scoring were performed with four different scoring systems (RACHS-1, Aristotle's basic score (ABS), Aristotle's complex score(ACC) and STAT). Hospital mortality and morbidity were calculated for each category from the four models. The discriminative ability of the models was determined by calculating the area under the receiver operating characteristic curve and the receiver operating characteristic curves of the four models were compared. The results were evaluated statistically. Results: There were 1008 cases during the study period. 55.8% of the patients were male and 73.4% were younger than one year old. The median weight of the patients was 5.9 kg (range, 1-19 kg). Mortality was observed in 119 (8.4%) and morbidity in 280 (27.7%) of a total of 1008 operations. The areas under the receiver operating characteristic curve for mortality were 0.803, 0.795, 0.795, 0.729 for STAT, ACC, RACHS-1 and ABS. The areas under the receiver operating characteristic curve for morbidity were 0.781, 0.718, 0.419 and 0.666 for STAT, RACHS-1,ACC and ABS, respectively. It has been observed that the STAT score has higher sensitivity and specificity in predicting mortality and morbidity compared to other scoring systems. Conclusion: All four scoring systems were effective in predicting mortality and morbidity. The STAT score came to the fore because of its high applicability and performance. ABS score performance was the lowest scoring system.