Üniversite öğrencilerinin yetersizlik, suçluluk ve utanç duygularının kendini sabotaj eğilimine etkisinin incelenmesi
The effects of university students feelings of inadequacy, guilt and shame on seff-sabotage tendency
  1. Tez No: 797954
  2. Yazar: NİSA NUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetersizlik, Suçluluk, Utanç, Kendini Sabotaj, Sense of inadequacy, guilt, shame, self sabotage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yetersizlik, suçluluk ve utanç duygularının kendini sabotaj eğilimine olan etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğrenim gören 511 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Yetersizlik Duygusu Ölçeği, SuçlulukUtanç Ölçeği, Kendini Sabotaj Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmış olup ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin yetersizlik duygusu ve cesaret kırılma düzeyleri arttıkça suçluluk duygusu azalmakta; utanç duygusu ve kendini sabotaj ise artmaktadır. Öğrencilerin kendi değerini yadsıma düzeyleri arttıkça suçluluk ve utanç duygusu azalmaktadır, kendini sabotaj ise artmaktadır. Yararsız üstünlük çabası düzeyleri arttıkça suçluluk-utanç genel düzeyi ve utanç duygusu ve kendini sabotajın da arttığı görülmüştür. Öğrencilerin suçluluk-utanç ve kendini sabotaj arasındaki ilişki incelendiğinde ise suçluluk-utanç geneli ve alt boyutu olan utanç düzeyi arttıkça kendini sabotaj da artmaktadır. Öğrencilerin yetersizlik duygusu ölçeği ve suçlulukutanç ölçeği puanlarının kendini sabotaj ölçeği puanlarını yordamasına ilişkin regresyon analizi sonucunda; Yetersizlik Duygusu Ölçeğinde bulunan cesaretin kırılması ve Suçluluk-Utanç Ölçeğinde yer alan utanç alt boyutundan aldıkları puanların Kendini Sabotaj Ölçeği puanlarını pozitif yönde yordadığı belirlenmiştir. Bu bulguya göre öğrencilerde cesaretin kırılması ve utanç duygusu arttıkça kendini sabotajında artacağı görülmektedir. Araştırmanın sonucunda psikolojik danışman ve psikologların, üniversite öğrencilerinde kendini sabotaj stratejilerinin azaltılmasıyla ilgili yetersizlik, suçluluk, utanç gibi duygularla baş edebilme becerisi kazandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of inadequacy, guilt and shame feelings of university students on self-sabotage tendency. The sample of the study consisted of 511 students studying at Near East University. In the study, personal information form, Insufficiency Sense Scale, Guilt and Shame Scale and Self-Sabotage Scale were used and relational screening method was used. According to the findings, the sense of inadequacy and the level of courage increased and the level of guilt decreased. The feeling of shame and self sabotage is increasing. As the level of denial of the students increases, the sense of guilt and shame decreases and the self-sabotage is increasing. The level of guilt-shame, the level of guilt-shame, and the feeling of shame and self-sabotage increased as the levels of useless exertion increased. When the relationship between the guilt-shame and self-sabotage is examined, the self-sabotage increases as the level of shame, which is guilt-shame general and sub-dimension increases. As a result of the regression analysis of the students' scores of inadequacy scale and guilt-shame scale scores, selfsabotage scale scores were determined; It was determined that the discouragement found in the Scale of Inadequacy Scale and the scores of the shame subscale in the Guilt-Embarrassment Scale predicted the SelfSabotage Scale scores positively. According to this finding, it will be seen that the students will increase their self-sabotage as the courage and shame are increased. As a result of the research, it is recommended that psychological counselors and psychologists gain the ability to cope with feelings such as inadequacy, guilt and shame related to reducing selfsabotage strategies in university students.