Emniyet personelinin disiplin sorumluluğu
Disciplinary responsibility of police personnel
  1. Tez No: 797957
  2. Yazar: SEZA ZÜLAL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Emniyet Teşkilatı, Disiplin, Polis, Kamu Hizmeti, Emniyet Personeli, Police Organization, Discipline, Police, Public Service, Police Personnel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Toplumun barışçıl ve bir arada yaşamasını sağlayan temel ölçüt toplum içerisinde kamu düzeninin sağlanması ile mevcut olmaktadır. Emniyet teşkilatı yüzyıllardır var olan ülkemizde bir kamu hizmeti olarak kamu düzeninin sağlanmasını temin eden önemli bir kurumdur. Bu önemi sebebiyle diğer kamu personellerinden ayrılmaktadır. Toplumun düzenin sağlayan bu teşkilatın elbette kendi içerisinde de bir düzen ile hareket etmesi gerekmektedir. Kamu hizmetinin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesi ancak hizmeti verenlerin liyakat esası ile seçilmesi ve kamu görevlilerinin belirli kurallar dahilinde hareket etmesi ile mümkün olmaktadır. Çalışmamızın amacı emniyet personeline uygulanan disiplin hükümlerinin incelenmesi ve yargı kararları ışığında uygulamada var olan sorunların tespitinin yapılmasıdır. Çalışmamızda öncelikle emniyet personelinin Türk kamu hukuku içerisindeki yeri belirtilmiş , disiplin mevzuatının gerekliliğine ve tarihi sürecine yer verilmiş ardından disiplin cezaları ve suçları incelenerek bu konudaki Danıştay ve idare mahkemeleri kararları incelenerek konu detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic criterion that ensures the peaceful and coexistence of the society is the provision of public order in the society. The police force is an important institution that ensures the provision of public order as a public service in our country, which has existed for centuries. Due to this importance, it differs from other public personnel. This organization, which ensures the order of the society, must of course act with an order within itself. The effective and efficient execution of the public service is only possible if the service providers are selected on the basis of merit and the public officials act within certain rules. The aim of our study is to examine the disciplinary provisions applied to the police personnel and to determine the problems that exist in practice in the light of judicial decisions. In our study, first of all, the place of the security personnel in Turkish public law is stated, the necessity of the disciplinary legislation and its historical process are given, then the disciplinary punishments and crimes are examined and the subject is detailed by examining the decisions of the Council of State and administrative court.