Diyabetik sıçanlarda serbest oksijen radikali ölçülmesi
The Measurements of free oxygen radicals in diabetic rats
  1. Tez No: 79798
  2. Yazar: KAMURAN AĞIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NEJAT GACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, streptozotocin, lipid peroxidation, glutatyon, L-nitroarjinin. iv, Diabetes mellitus, streptozotocin, lipid peroxidation, glutathione, L-nitroarginine
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Diyabetik Sıçanlarda Serbest Oksijen Radikali Ölçülmesi Tip I diyabetin patojenezinde, serbest oksijen radikalleri ve nitrik oksit'in (NO) ilişkisi olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) kullanılarak oluşturulan diyabet modelinde nitrik oksit'in (NO) rolüne açıklık kazandırmak amacıyla sıçanlara, nitrik oksit sentaz inhibitörü (NOSİ) L-nitroarjinin verilmesinin, karaciğer, böbrek, pankreas ve dalak dokularındaki lipit peroksidasyon ve glutatyon düzeylerine etkisi araştırıldı. Bu çalışma, her birinde 8 erkek Spraque-Dawley sıçan bulunan 4 grup şeklinde yürütüldü; I-kontrol grubu, II-streptozotosin (STZ) ile diyabetik hale getirilmiş grup, III-Streptozotosin (STZ) uygulanmasından 1 saat önce L-nitroarjinin verilmiş grup, IV-STZ uygulanmasından 1 saat sonra L-nitroarjinin verilmiş grup. STZ enjeksiyonundan 4 hafta sonra II, IIL ve IV gruplardaki tüm sıçanlarda hiperglisemi oluştuğu saptandı. Karaciğer, böbrek, pankreas ve dalak homojenatlarında, STZ ile artmış olan lipit peroksidasyon düzeyleri, L-nitroarjinin verilmesi ile azalma görüldü. Buna karşın, aynı doku homojenatlarında, STZ ile azalmış olan glutatyon düzeylerinde, L-nitroarjinin verilmesi ile artma görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Measurements of Free Oxygen Radicals in Diabetic Rats There is accumulating evidence of the involvement of free oxygen radicals and nitric oxide in the pathogenesis of Type I diabetes. This study has examined whether administration of nitric oxide synthase inhibitor L-nitroarginine has any effect on the lipid peroxidation and glutathione levels in the liver, kidney, pancreas and spleen tissue of streptozotocin (STZ) induced diabetic rats. The studies were carried out in 4 groups of 8 male Sprague-Dawley rats: I- control group, H-streptozotocin (STZ) diabetes, HI-STZ diabetes with pre-L- nitroarginine, IV-STZ diabetes with post-L-nitroarginine. All rats in group II, m and IV revealed hyperglycemia 4 weeks after injection of STZ. Administration of L-nitroarginine to group HI and IV decreased the lipid peroxidation levels which were enhanced by STZ in the liver, kidney, pancreas and spleen homogenates. In contrast, administration of L-nitroarginine to group HI and IV increased glutathione levels which were reduced by STZ in the homogenates of the same tissue.