Klinik ergen örnekleminde psikoz benzeri yaşantılar ve travmatik yaşam olayları arasındaki ilişki
The relationship between psychosis-like experiences and traumatic life events in the adolescent clinical sample
- Tez No: 798003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE METİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Adolescent, psychotic-like experiences, trauma
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Klinik Ergen Örnekleminde Psikoz Benzeri Yaşantılar ve Travmatik Yaşam Olayları Arasındaki İlişki Amaç: Klinik ergen örnekleminde psikoz benzeri yaşantıların (PBY) yaygınlığının ve travmatik yaşam olayları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 182 ergen (119 kız, 63 erkek) oluşturdu. Mental bozuklukların varlığı, Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (K-SADS-PL) kullanılarak değerlendirildi. PBY'ler Toplumda Psişik Yaşantı Değerlendirme Ölçeği ve K-SADS-PL tarafından belirlendi. Sosyodemografik veri formu ve Çocukluk Çağı Travma Ölçeği uygulandı. Bulgular: PBY'ler, toplam katılımcıların %69,2'si (özbildirim) ve %72'si (klinisyen değerlendirmesi) tarafından bildirildi. En sık bildirilen PBY, kötülük görmeydi. Kızlarda kötülük görme ve erkeklerde grandiyozite daha yüksekti. Duygusal istismar/ihmal, fiziksel istismar/ihmal, cinsel istismar ve akran zorbalığı daha yüksek PBY yaygınlığı ile ilişkiliydi. PLE yaygınlık oranı, duygusal istismar bildiren katılımcılar için en yüksektir. Travmatik yaşam olaylarının sayısı ile PBY sıklığı arasında pozitif bir ilişki vardı. En yüksek PBY prevalansı yeme bozuklukları, travma ile ilişkili bozukluklar ve depresif bozukluklarda bulundu. Sonuç: Çalışmamız, PBY'lerin psikotik olmayan klinik örneklerde yaygın bir fenomen olduğunu ve tüm travmatik yaşam olaylarının daha yüksek PBY prevalansı ile ilişkili olduğunu vurgulamaktadır. Travmatik deneyimlere artan maruz kalmanın PBY'ler üzerinde kümülatif bir etkiye sahip olması mümkündür. Tanı gruplarına özel daha büyük örneklemlerde yapılacak çalışmalar ruhsal patolojilerde PBY fenomeni konusunda daha aydınlatıcı olacaktır. Travma ve PBY'ler arasındaki nedensel mekanizmaları aydınlatmak için boylamsal takip çalışmalarına ihtiyaç vardır. Anahtar kelime: Ergen, Psikoz Benzeri Yaşantılar, Travma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship Between Psychosis-Like Experiences and Traumatic Life Events in The Adolescent Clinical Sample Objective: It is aimed to examine the prevalence and the relation of psychotic-like experiences (PLEs) with traumatic life events in the adolescent clinical sample. Material and Methods: The study sample consisted of 182 adolescents (119 female, 63 male) who applied to Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital Department of Child and Adolescent Psychiatry. The presence of mental disorders was assessed using the Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children Present and Lifetime Version (K-SADS-PL). Psychosis-like experiences were determined by the Community Assessment of Psychic Experiences and K-SADS-PL. The sociodemographic data form and Childhood Trauma Questionnaire were administered. Results: PLEs were reported by %69,2 (self-report) and %72 (interview-verified) of the total participants. The most commonly reported PLEs was persecutory ideation. In girls, persecutory ideation and, in boys, grandiosity was higher. Emotional abuse/neglect, physical abuse/neglect, sexual abuse, and peer bullying were related to higher PLEs prevalence. The PLEs prevalence rate is the highest for participants who reported emotional abuse. There was a positive correlation between the number of traumatic life events and the frequency of PLEs. The highest PLEs prevalence was found in eating disorders, trauma-related disorders, and depressive disorders. Conclusion: Our study emphasizes that PLEs are a common phenomenon in non-psychotic clinical samples, and all traumatic life events are related to higher PLEs prevalence. Increased exposure to traumatic experiences may have a cumulative effect on PLEs. Studies to be carried out in larger samples, specific to diagnostic groups, will be more enlightening about PLEs phenomena in mental pathologies. Longitudinal follow-up studies are needed to elucidate the causal mechanisms between trauma and PLEs.