Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin kalça yapıları ile esneklikleri arasındai ilişki
The correlation between hip structures and body flexibility of the students at KOÖ Physical Education and Sports Department
  1. Tez No: 79804
  2. Yazar: BERGÜN MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAFİYE KIYAK, Y.DOÇ.DR. İLHAN ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Flexibility, hip structure, anthropometry, hip index
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Kalça Yapıları İle Esneklikleri Arasındaki İlişki Çalışmamızda 18 ile 21 yaşlan arasında olan 41 kız, 41 erkek denek, kalça indeksi (Ki) baz alınarak dar, orta ve geniş kalça olarak gruplandırılmış, bu grupların kalça yapılan ile esneklikleri arasındaki ilişki incelenmiş ve farklı kalça yapılannın esneklik egzersizlerine verdiği cevap araştınlmışör. Fiziksel özellikleri belirlemede kullanılacak boy, trochanteric genişlik, trochanteric çevre, büliac genişlik, % yağ ölçümleri ile kalça eklemi hareketliliğini her yönde belirleyecek şekilde yapılan esneklik ölçümleri standartlara uygun olarak ölçülmüştür. Yapılan istatistiksel analizlerden çıkan sonuçlar tartışılmış, kalça yapısı ile esneklik arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmaya rastlanmadığından bu yöndeki sonuçlar hariç, diğerleri literatürlerle desteklenmiştir. Tüm bu çalışmalar sonucunda bayanların erkeklere oranla kalça yapıları daha geniş, yağ yüzdeleri ve kalça eklemi esneklikleri daha fazla, esneklik egzersizlerine verdikleri cevap daha iyi bulunmuştur. Her iki cinste de orta kalçalı grup esneklik ölçümlerinin çoğunda dar ve geniş kalçaya göre daha düşük değerlere sahip olmuş, egzersize de en az cevabı veren bu grup olmuştur. Aritmetik ortalamalar açısından geniş kalçalı grup esneklik ölçümlerinin çoğunda diğer gruplara oranla daha yüksek değerlere sahip olmasına karşın istatistiksel olarak kalça yapısının sadece bayanlarda BFLK açısından farklılık gösterdiği ve kalça yapısı genişledikçe BEKS değerlerinin bayanlarda arttığı görülmüş ve kalça yapısının esnekliği etkilediğine dair kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. Gruplardaki denek sayılarının yükseltilmesi durumunda daha kesin sonuçlara ulaşılacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Esneklik, kalça yapısı, antropometri, kalça indeksi iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Correlation Between Hip Structures and Body Flexibility of the Students at KOÜ Physical Education and Sports Department In this study, 41 female and 41 male subjects between ages 18 and 21 have been classified considering their hip index. Then the correlation between hip structures and body flexibility has been analyzed and the outcome of various flexibility exercises upon different hip structures has been studied. Within this framework, the height, trochanteric width, trochanteric size, biiliac width, fat measurement percentages used for determining physical features and flexibility measurements designing the moveability of hip joint has been measured in line with the standards. The results of statistical analysis of measurements performed have been discussed and the study items other than the relationship between hip structure and flexibility have been found in good agreement and supported with the references in literature. According to the results of the study, the following items have been obtained: Wider hip structures, more fat percentage, more flexibility in hip joints, better response to flexibility exercises have been found for female subjects in comparison with the male subjects. The group having the average size of hips has been found to have the lowest values of flexibility in both male and female subjects and the minimum response to the flexibility exercise. Although the group with wide hips have higher values of flexibility measurements, the only BFLK values of female hip structure have shown significant differences. In addition, we could not find any significant relationship statistically among other items studied. As the hip structure of females is getting wider, it has been observed an increase in BEKS values measured. It is concluded that the hip structure do not affect flexibility and in order to obtain more concrete results, the number of subjects investigated should be increased.