Rekreasyon ve spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin girişimcilik düzeylerinin değerlendirilmesine yönelik bir çalışma
An evaluation of entrepreneurship level of fourth grade students in recreation and sports management department
  1. Tez No: 385941
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik düzeyi, Rekreasyon, Spor Yöneticiliği, Üniversite öğrencileri, College Students, Entrepreneurship level, Recreation, Sports Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Araştırmanın amacı; Üniversitelerin Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği Bölümlerinin dördüncü sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin girişimcilik düzeylerini tespit etmektir. Bu araştırmanın evrenini Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında ve Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenimlerine devam eden Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği Bölümü 4. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; 2014 – 2015 öğretim yılı güz döneminde Akdeniz Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulları ile Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği Bölümlerinde öğrenim gören 120 Kız, 148 Erkek toplamda 268 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Örneklem grubunun girişimcilik düzeyleri arasındaki farkı belirlemek için Yılmaz ve Sünbül' ün (2009) geliştirdiği 36 sorudan oluşan“Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği”ve öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Kişisel bilgi formundaki verilerin analizinde frekans ve yüzde dağılımı kullanılmıştır. Verilerin dağılımı normal gerçekleşmediği için non parametrik testler uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkların toplam puan düzeyindeki analizinde Mann- Whitney U testi, maddeler arası farklılıkların frekans dağılımları düzeyindeki analizinde Ki-kare (Chi-Square) testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin girişimcilik düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin girişimcilik düzeylerinde cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin yapmış oldukları uygulama (staj) değişkenine göre ve öğrencilerin almış oldukları ders değişkenine göre girişimcilik düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir .
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the differences between the entrepreneurship levels of the Sport Management and Recreation the fourth year students who are enrolled in the recreation programs of universities. The sample of this investigation consists 268 students studying in the recreation departments of Erciyes, Kocaeli, Sakarya, Muğla, Akdeniz and Pamukkale Universities during the spring semester of 2014-2015 academic year. To determine the difference between entrepreneurship levels of sample group is used“Entrepreneurship Scale for the University Students' developed by Yilmaz and Sünbül '(2009) and to determine the demographic features of students ”is used“ Personal Information Form”created by the researcher. In the analysis of personal information form data is used frequency and percentage distribution. Non-parametric tests were applied because of the data were not realize normal distribution. To analysis of the differences between the total score level was used Mann-Whitney U test , to analysis of the differences between levels of substances in the frequency distribution Chi-square (Chi-square) test was used. According to the findings in the study there is no significant difference between the level of entrepreneurship of the Department of Recreation and Sport Management students. In addition, there is no significant difference according to gender and age entrepreneurship level. There is a significant difference between entrepreneurship levels according to practices that Recreation and Sport Management Department students have made and the courses that Recreation and Sport Management Department students have taken.