Değişik doku tespit solüsyonlarıyla perfüzyon ve immersiyon doku tespit yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak değişik dokulardaki etkilerinin ışık mikroskobu düzeyinde incelenmesi
Comparative examination of perfusion and immersion tissue fixation methods with different tissue fixatives on the ligth microscope
  1. Tez No: 79808
  2. Yazar: SİBEL KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Tespit, Perfüzyon, İmmersiyon. IV, Fixation, perfusion and immersion
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Değişik Doku Tespit Solüsyonlarıyla Perfüzyon ve İmmersiyon Doku Tespit Yöntemlerinin Karşılaştırmalı Olarak Değişik Dokulardaki Etkilerinin Işık Mikroskobu Düzeyinde İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; değişik tespit solüsyonlarıyla perfüzyon ve immersiyon tespit yöntemlerini kullanarak farklı dokularda oluşan histolojik farklılıkları değerlendirmektir. Wistar cinsi dişi sıçanlar, perfüzyon ve immersiyon tespit yöntemleri kullanılarak tespit edildi. Sıçanların beyin, karaciğer, böbrek ve ovaryum gibi çeşitli organlarından doku örnekleri alındı. Tespit sırasında 0, 1 M fosfat tamponlu % 10 formalin, 0,1 M kakodilat tamponlu % 4 paraformaldehit ve 0,1 M kakodilat tamponlu % 2,5 gluteraldehit (CaCİ2 ve MgCl2'lü) olmak üzere değişik tespit solüsyonları kullanıldı. Perfüzyon ve immersiyon tespit yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları değerlendirildi. Doku kesitleri; tespit artefaktları, tespit gradienti ve doku komponentlerinde oluşan değişiklikler bakımından incelendi. Mikroskobik incelemeler sonucunda, perfüzyonun, doku morfolojisini daha iyi koruduğu görüldü. Tespit solüsyonlarıyla yaptığımız karşılaştırmada da 0,1 M kakodilat tamponlu % 4 paraformaldehit perfüzyoriuyla iyi sonuçlar elde edildi. Perfüzyon yöntemiyle, tespit solüsyonu hücrelere vasküler sistem aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaştığından, dokuda istenmeyen tespit artefaktları ortadan kaldırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparative Examination of Perfusion and Immersion Tissue Fixation Methods with Different Tissue Fixatives on The Light Microscope The aim of this study is to evaluate the histological differences on different tissues using perfusion and immersion fixation procedures with different fixatives. Wistar rats were fixed using perfusion and immersion fixation procedures. Tissue samples were removed from the brain, liver, kidney and ovaries of rats. 10 % formalin in 0.1 M phosphate buffer, 4 % parafomaldehyde in 0.1 M cacodylate buffer and 2.5 % glutaraldehyde in 0. 1 M cacodylate buffer (with CaCİ2 and MgCİ2) were used as fixatives. Advantages and disadvantages of perfusion and immersion fixation methods were evaluated. The sections were evaluated according to the artefacts of fixation, gradient of fixation and variations of tissue components. Results of microscopical studies revealed that tissue morphology was better preserved by perfusion method. Better results was obtained with 4 % parafomaldehyde in 0. 1 M cacodylate buffer. Because, fixatives move rapidly to the cells through vascular system with perfusion method, artefacts of fixation was succesfully removed. **