Bazı japon grubu eriklerin (Prunus salicina L.) meyve kalitesi üzerine farklı olgunluk aşamalarının etkisi
The effect of different maturity stages on fruit quality of some japanese plums (Prunus salicina L.)
- Tez No: 798123
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erik, Japon grubu çeşitler, Olgunluk aşaması, Meyve kalite parametreleri, Biyokimyasal özellikler, Plum, Japanese cultivars, Maturity stage, Fruit quality and phytochemical characteristics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Malatya ekolojik koşullarında 5 farklı Japon grubu erik çeşidinin (Black Amber, Black Diamond, Queen Rose, Obilnaja ve Angeleno) optimum derim zamanının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 7 farklı hasat zamanında meyve örneklemesi yapılmış ve çeşitlerin olgunluk düzeyleri pomolojik ve biyokimyasal içerikler yönüyle incelenmiştir. Araştırmada ilk örneklemeden itibaren meyve gelişme periyodu boyunca tüm çeşitlerin ortalamasına göre meyve ağırlığında %39, suda çözünebilir kuru madde miktarında %47, toplam fenolik madde miktarında %15, antioksidan aktivitesinde %12 ve toplam antosiyanin içeriğinde ise 8.2 katlık artış meydana gelmiştir. Diğer yandan bu süreçte meyve eti sertliğinde %74, meyve kabuk rengi açı değerinde %27, titre edilebilir asit içeriğinde ise %58 azalış tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda eriklerde meyve kabuk rengi ile meyve eti sertliğinin birlikte kullanılmasının olgunlaşma potansiyelinin belirlenmesinde iyi bir indikatör olduğu görüşü dikkate alındığında Malatya ekolojik koşullarında çeşitlerin optimum derim zamanları için şöyle denilebilir: Obilnaja çeşidi için 1 Temmuz, Black Amber ve Queen Rose çeşitleri için 22 Temmuz, Black Diamond çeşidi için 5 Ağustos, Angeleno çeşidi için ise 28 Eylül. Sonuç olarak güzel bulgular elde edilmesine karşın, bu çeşitlerle yapılan bu ve benzeri çalışmaların birkaç yıl daha devam ettirilmesi gerektiği vurgulanabilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the optimum harvest time for 5 different Japanese plum cultivars (Black Amber, Black Diamond, Queen Rose, Obilnaja and Angeleno) in Malatya ecological conditions. For this purpose, fruits were obtained at 7 different harvest times and the maturity levels of the cultivars were examined in terms of pomological and biochemical contents. In the study, according to the average of all cultivars from the first fruit sampling to last fruit sampling, there was a 39% increase in fruit weight, 47% in total soluble solid, 15% in total phenolic content, 12% in antioxidant activity and 8.2 times in total anthocyanin content. On the other hand, a decrease of 74% in the fruit firmness, 27% in the skin color angle value, and 58% in the titratable acidity was determined. The combination of fruit skin color and fruit firmness in plums is a good indicator in determining the ripening potential. Accordingly, the optimum harvest time of the cultivars in Malatya ecological conditions were found as follows: Obilnaja cultivar July 1, Black Amber and Queen Rose cultivars July 22, Black Diamond cultivar August 5, Angeleno cultivar is September 28. As a result, although good findings were obtained, it can be emphasized that similar studies with these cultivars should be continued for a few more years.