Japon bıldırcınlarında yumurta verim ve ağırlıklarının modellenmesi
Modeling of egg production and weights in Japanese quail
- Tez No: 687505
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Yumurta verimi, Yumurta ağırlığı, Eğri, Modelleme, Japanese Quail, Egg yield, Egg weight, Curve, Modeling
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada Çukurova ve ticari hatlarlarda (yumurta verimi ve yumurta ağırlıklarının modellenmesinde yaygın olarak kullanılan bazı modeller karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla her iki hat içinde üç grupta (tesadüfen seçilen, seleksiyonla elde edilen ve kontrol grubu ) 9 haftalık yumurta verimleri ve yumurta ağırlıklarına ait ortalama değerler kullanılmıştır. Modelleme çalışmasında ortalama yumurta verimlerine ait eğrilerin modellenmesinde kübik, Gompertz, lojistik, gamma, Richard, Schunute, kuadratik spline ve McNeally eşitlikleri kullanılmıştır. Ortalama yumurta ağırlıklarına ait eğrilerin modellenmesinde ise kübik, Gompertz, lojistik, Richard, Schunute ve kuadratik spline modelleri kullanılmıştır. Modellerin karşılaştırılmasında ise hata kareler ortalamaları, belirleme katsayısı, Akaike bilgi kriteri ve Durbin-Watson otokorelasyon değerleri dikkate alınmıştır. Çalışma sonucunda ortalama yumurta verimlerinde her iki hatta ve tüm gruplarda en iyi sonuçları iki boğumlu kübik parçalı regresyon modelinden elde edilmiştir. Richard ve gamma modelinin ise en kötü sonuçlara sahip olduğu belirlenmiştir Ortalama yumurta ağırlıklarında ise her iki hatta ve tüm gruplarda en iyi sonuçları Gompertz, lojistik ve Richard modelleri verirken, en kötü sonuçlar tüm gruplarda Schunute modelinden elde edilmiştir. Gompertz, lojistik ve Richard modellerinde birbirine oldukça yakın değerler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some models commonly used in modeling egg production and egg weights in Çukurova and commercial lines were comparatively examined. For this purpose, the average of 9-week egg yields and egg weights in three groups (chosen by chance, selection and control group) in both lines. In the modeling study, cubic, Gompertz, logistic, gamma, Richard, Schunute, quadratic spline and McNeally equations were used to model the curves of average egg yields.Cubic, Gompertz, logistic, Richard, Schunute and quadratic spline models were used to model the average egg weight curves. In the comparison of the models, mean squares of error, coefficient of determination, Akaike information criterion and Durbin-Watson autocorrelation values were taken into account. As a result of the study, the best results were obtained from the two node cubic piece regression model in both lines and all groups in average egg production. It was determined that Richard and gamma model had the worst results. In average egg weights, Gompertz, logistic and Richard models gave the best results in both lines and in all groups, while the worst results were obtained from the Schunute model in all groups. Values very close to each other were obtained in the Gompertz, logistics and Richard models.