Yenilik odaklılığın yenilenebilir enerji algısına etkisinde sürdürülebilir kalkınma farkındalığının düzenleyici rolü
The moderator role of sustainable development awareness in the impact of innovation orientation on the perception of renewable energy
  1. Tez No: 798173
  2. Yazar: YÜKSEL YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik odaklılık, Yenilenebilir enerji algısı, Sürdürülebilir kalkınma farkındalığı, Innovation orientation, Perception of renewable energy, Sustainable development awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmanın amacı yenilik odaklılığın (YO) yenilenebilir enerji algısına (YEA) etkisinde sürdürülebilir kalkınma farkındalığının (SKF) düzenleyici rolünü keşfetmektir. Araştırma kamu sektöründe beyaz yaka çalışan 422 kişinin oluşturduğu örneklem ile yürütülmüştür. Elde edilen verilerle ölçeklerin yapı geçerliliği Doğrulayıcı Faktör Analizi ile test edilmiştir. Kullanılan 3 ölçeğin de güvenilirlik analizinden sonra, değişkenlerin birbiri arasındaki ilişkiler regresyon analizi ile test edilmiştir. Demografik değişkenlere ilişkin analizler ile YO, YEA ve SKF ile ilgili detaylı bulgular elde edilerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak yapılan bu araştırmada yenilik odaklılığın yenilenebilir enerji algısını pozitif yönde etkilediği; sürdürülebilir kalkınma farkındalığının bu ilişkide düzenleyici olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca demografik değişkenlerin diğer değişkenler ile ilişkisine yönelik kurulan hipotez de kısmen kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explore the regulatory role of sustainable development awareness (SDA) in the effect of innovation orientation (IO) on renewable energy perception (REP). The research was conducted with a sample of 422 white-collar employees in the public sector. The construct validity of the scales with the obtained data was tested with Confirmatory Factor Analysis. After the reliability analysis of the 3 scales used, the relations between the variables were tested by regression analysis. Analyzes of demographic variables and detailed findings related to IO, REP and SDA were obtained and interpreted. As a result, in this research, it was found that innovation orientation positively affects the perception of renewable energy; Sustainable development awareness has been found to be a regulator in this relationship. In addition, the hypothesis about the relationship between demographic variables and other variables was partially accepted.