Alman ve Fransız yay kullanım stillerinin uygulamalı karşılaştırılması
Comparing of German and French bow grip style in applied research
  1. Tez No: 798282
  2. Yazar: SİBEL GÖKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ ÖNER DİNÇ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrabas, Konservatuvar, Yay ekolleri, Double Bass, Conservatory, Bow Schools
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bir müzisyenin, müzik eğitimine başladığı andan itibaren profesyonel müzik kariyerine ulaşmasında, başarıya götürecek önemli unsurlarından biri eğitimcisidir. Kişinin enstrümanı ile fiziksel özelliklerinin uyumu, enstrümanında doğru hakimiyeti sağlayabilmesi, öğrencini yeteneğinin yanı sıra küçük yaşta itibaren eğitimcisi ile koordineli bir şekilde çalışmasıyla başarılabilir. Öğrencinin yay tutuş stillerinden birini fiziksel özelliklerine göre tercih etmesi, eğitimcisinin bu yay tutuş stillerinden birine hakim olabilmesi, alacağı eğitimin ilk aşamasını oluşturacaktır. Kontrabas yay tutuş teknikleri olan Fransız ve Alman yay stilleri günümüzde profesyonel kontrabasçılar ve öğrenciler tarafından çalınmaktadır. Bu yay stillerinin, avantajları ve dezavantajları ile ilgili yeterince literatürde bilgiler bulunmamaktadır. Bu tezde; Alman ve Fransız yay tutuş stillerine sahip iki öğrenci video ile kayıt altına alınarak yay tutuş teknikleri incelenerek bulgular elde edilmeye çalışılacak, bu iki öğrenciden, anket sorularına cevap istenecek ve fizyoterapistin gözlemleriyle iki yay tutuş stilinde çalınan yay tekniklerinde kullanılan kas grupları belirlenerek avantaj ve dezavantajları varsa kıyaslanacaktır. Son olarak da akademisyenlere yapılan anket ile Türkiye'de hangi yay tutuş stilinin nedenleri ile daha fazla tercih edildiği sorularına cevaplar aranacaktır. Sonuç olarak bu tez, Konservatuvar, Güzel Sanatlar Liseleri, Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği kontrbas bölümlerinde okuyan ve de kontrbas eğitimine yeni başlayacak veya başlamayı düşünen öğrencilerin fiziksel olarak kendilerini değerlendirmelerinde farkındalık yaratmayı, eğitimcilerinin yönlendirdikleri yay tutuş stilleri hakkında avantaj ve dezavantajlarını anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The most important advisor for a musician is definitely his/her trainer who lighted up the musician in his/her endless way from the beginning. A person's physical properties harmony with his /her instrument and gaining dominion over the instrument can be achieved with the studying coordinately with the trainer. The first step of students training is choosing of the bow grip style according to his/her physical properties, and trainer's knowledge of this style. As a trainer, I started my training first with French bow grid style, but later with an advice of a trainer, I changed my style into German bow grid style. In my thesis, first advantages and disadvantages of these two styles are tried to be observed with the help of video recording of two students, and these records will be observed by a physiotherapist and the advantages and disadvantages are tried to compare in regards of using muscles, and which bow grid style is used in Turkey, the reasons of being used more is tried to be answered with the questionnaire that would be applied to scholars. As a result with this thesis, it is aimed to raise awareness about evaluating of their own physical properties of students in Conservatory, Fine Arts High School, Department of Music education in Education Faculty , and students of double bass training departments or the students who have just started or think about staring double bass training. And also it is aimed to help students to understand the advantages and disadvantages of bow grid style which their trainers conduct.