İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvuran febril konvülziyon tanılı hastalarda nötrofil/lenfosit oranı, MPV düzeyi ve CRP; Prokalsitonin değerlerinin retrospektif olarak incelenmesi
- Tez No: 798381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, ateş, NLR, MPV, CRP, PCT, Febrile convulsion, fever, NLR, MPV, CRP, procalcitonin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, febril konvülziyon (FK) geçiren çocuk hastalarda nötrofil lenfosit oranı (NLR), ortalama trombosit hacmi (MPV), C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT) değerlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışmada hastanemiz çocuk kliniğinde FK tanısıyla değerlendirilen hastaların dosya verileri geriye dönük olarak taranmıştır. Hasta dosyalarından hemogram değerleri taranarak nötrofil lenfosit oranı hesaplanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 117 hastanın dosyalarından nötrofil lenfosit oranı, MPV, CRP ve PCT değerleri kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 117 hastanın 55'i hasta grubu 62'si kontrol grubu idi. Katılımcıların 41'i (%35) kız, 76'sı (%65) ise erkekti. 55 kişi (%47) hasta grubunda, 62 (%53) kişi kontrol grubu bulunmakta idi. Hastaların yaş ortalamaları 23,01±13,47 ay olarak saptanmıştır. Hastaların ölçülen ateş ortalamaları 38,31±0,29 ºC'dir. Febril konvülziyon ve kontrol grubu arasında nötrofil, lenfosit, NLR, CRP, PCT, beyaz küre (p=0,007), hematokrit (HCT) (p=0,003) glukoz (p=0,001), kreatinin (p=0,001) sodyum (p=0,001), potasyum (p=0,015), kalsiyum (p=0,001), magnezyum (p=0,001), albümin (p=0,014) yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Hasta grubunda konvülziyon süresi ile ateş, lenfosit arasında pozitif yönde, MPV, PCT, albümin, arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Hasta grubunda PCT ile CRP arsında pozitif yönde, lenfosit arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon, NLR ile nötrofil arasında pozitif yönde, lenfosit ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Febril konvülziyon erkeklerde daha sık saptanmıştır. Nötrofil, Lenfosit, NLR, CRP, PCT değerleri yönünden hasta ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess the Neutrophil to Lymphocyte Ratio (NLR), Mean Platelet Volume (MPV), C-Reactive Protein (CRP), and Procalcitonin values in pediatric patients who had febrile convulsion (FC). Materials and Methods: In this retrospective study, the medical records of patients evaluated for febrile convulsions at our hospital's pediatric clinic were reviewed. From patient records, hemogram values were scrutinized, and the neutrophil-to-lymphocyte ratio was calculated. NLR, MPV, CRP, and procalcitonin values were recorded from the files of 117 patients included in the study. Results: Of the 117 patients included in the study, 55 and 62 were included in the patient and control groups, respectively. Among the participants, 41 (35%) were female, and 76 (65%) were male. There were 55 patients (47%) in the patient group and 62 patients (53%) in the control group. The average age of the patients was found to be 23.01 ± 13.47 months. The average measured fever of the patients was 38.31 ± 0.29 C. Statistically significant differences were found between the febrile convulsion and control groups in terms of neutrophils, lymphocytes, NLR, CRP, procalcitonin, white blood cells (p=0.007), hematocrit (HCT) (p=0.003), glucose (p=0.001), creatinine (p=0.001), sodium (p=0.001), potassium (p=0.015), calcium (p=0.001), magnesium (p=0.001), and albumin (p=0.014). A positive correlation was found between convulsion duration and fever and lymphocytes, and a negative correlation was found between MPV and procalcitonin and albumin levels in the patient group. A positive correlation was found between procalcitonin and CRP levels, and a negative correlation was found between procalcitonin and CRP levels. A positive correlation was found between NLR and neutrophil count, and a negative correlation was found between NLR and lymphocytes in the patient group. Conclusion: Febrile convulsions were more common in males. Statistically significant differences were found in the Neutrophil, Lymphocyte, NLR, CRP, and Procalcitonin levels between the patient and control groups.