Obez bireylerde gece yeme sendromunun sosyal medya bağımlılığıile olası ilişkisi
The possible relationship between night eating syndrome and social media addiction in obese individuals
  1. Tez No: 796456
  2. Yazar: NİLGÜN TUĞÇE VURAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Gece Yeme Sendromu, Sosyal Medya Bağımlılığı, Obesity, Night Eating Syndrome, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Diyetisyen Polikliniği'ne başvuran 18 yaş üstü obez bireylerde gece yeme sendromunun sosyal medya bağımlılığı ile olası ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemi 15.01.2023-15.02.2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyetisyen Polikliniği'ne başvuran 254 hastadan oluşmaktadır. Çalışmada,“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Gece Yeme Anketi (GYA)”ve“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu (SMBÖ-YF)”hastalara uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilme kriterlerini sağlayan toplam 254 dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen kişilerin yaş ortalaması 45,0±11,07 yıl, BKİ ortalaması 36,7±20,0 kg/m2 idi. Katılımcılardan 55'i (%21,7) GYA'ya göre gece yeme sendromu (GYS)'na sahip olarak tanımlandı. Sosyal medya bağımlılarında artmış ekran maruziyetine bağlı olarak sirkadyen ritmin bozulabileceği, buna bağlı olarak de gece yeme sendromu ile ilişkili olabileceği düşünüldü. Çalışmamızda GYS ile beden kitle indeksi (BKİ) arasında anlamlı ilişki bulundu. Çalışmamıza alınan bireylerde yaş arttıkça GYS riskinin de arttğı saptandı. Sosyal medya bağımlılığı riski erkek cinsiyette ve genç yaş erişkinlerde daha fazla bulundu. GYS olan ve olmayan iki grup arasında sosyal medya bağımlılığı açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda BKİ ve GYS arasında anlamlı bir ilişki bulunurken GYS ve sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
Aims: The aim of this study is to investigate the possible relationship between night eating syndrome (NES) and social media addiction in obese individuals over the age of 18 who applied to Bağcılar Training and Research Hospital Dietician Polyclinic. Materials and Methods: The sample of the study consists of 254 participants who applied to the Health Sciences University Istanbul Bağcılar Health Application and Research Center Dietician Polyclinic between 15.01.2023 and 15.02.2023. In the study,“Sociodemographic Information Form”,“Night Eating Questionnaire (NEQ)”and“Social Media Addiction Scale - Adult Form (SMAS-AF)”were applied to the patients. Results: 254 people who met the inclusion criteria were included in our study. Average age of people included in the study was 45,0±11,07 and average body mass index (BMI) was 36,7±20,0 kg/m2. 55 (21.7%) of the participants had night eating syndrome (NES) according to NEQ. It has been thought that the circadian rhythm may be disrupted due to increased screen exposure in social media addicts, and it may be associated with night eating syndrome. In the present study, significant relationship was found between NES and body mass index (BMI). It was determined that the risk of NES increased with increasing age in the individuals included in our study. The risk of social media addiction was found to be higher in males and young adults. There was no significant difference between the two groups with and without NES in terms of social media addiction. Conclusion: In our study, the frequency of social media addiction and NES in obese individuals, their relationship with sociodemographic characteristics and with each other were examined. While there was a significant relationship between BMI and NES, no significant relationship was found between NES and social media addiction.