Erciyes Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencilerinin öğretmenlik öz yeterliliğinin araştırılması
Investigation of teaching self-efficiency of Erciyes University physical education teacher department final students
  1. Tez No: 798597
  2. Yazar: ESMA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yeterlilik, Öz Yeterlilik, Öğretmen, Eğitim, Beden Eğitimi, Sufficiency, Self-efficacy, Teacher, Education, Physical Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; Erciyes Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencilerinin öğretmenlik öz yeterliliğinin araştırılmasıyla birlikte sonuçları ortaya çıkarmak ve öneriler getirmektir. Araştırmayı Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği bölümünde okuyan 4. Sınıf öğrencilerinden tesadüfi küme örneklem yolu ile seçilmiş 45 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan gönüllülerden araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu Tschannen-Moran & Woolfolk-Hoy (2001) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlama çalışması Baloğlu ve Karadağ (2008) tarafından yapılan ''Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeği ''ni doldurmaları istenmiştir. Verilerin analizinde IBM-SPSS (Statistical Package For The Social Sciences) 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeğinden aldıkları puanların aritmetik ortalama ve standart sapma x̄±SS olarak sunulmuştur. İkili karşılaştırmalarda bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Sonuç olarak yapılan çalışmada öğrencilerin öz yeterlilikleri cinsiyet ve spor dalı türü değişkenlerine göre incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Öğretmen adayları kendilerini öğretmenliğe büyük oranda hazır hissetmektedir.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to reveal the results and make suggestions with the research of the teaching competence of the last year students of the Department of Physical Education Teaching at Erciyes University. The research consists of 45 students selected by random cluster sampling from the 4th grade students studying at the Department of Physical Education and Sports Teaching at the Faculty of Sport Sciences at Erciyes University. Volunteers participating in the study were asked to fill in the“Ohio Teacher Competency Scale”, a demographic information form developed by the researcher, developed by Tschannen-Moran & Woolfolk-Hoy (2001), and adapted into Turkish by Baloğlu and Karadağ (2008). IBM-SPSS (Statistical Package For The Social Sciences) 22 statistical package programs were used in the analysis of the data. The arithmetic average and standard deviation of the students' scores from the Ohio Teacher Competency Scale are presented as x̄±SD. In pairwise comparisons t-test was used for independent groups. As a result, when the students' self-efficiency was examined according to the variables of gender and type of sport, no statistically significant difference couldn't been found between the groups. Teacher candidates feel themselves ready for teaching to a large extent.