A critical discourse stylistic approach to Alice Munro's short story 'Haven'
Alice Munro'nun 'Haven' adlı hikâyesine eleştirel biçembilimsel bir yaklaşım
  1. Tez No: 798602
  2. Yazar: ZAHRA DELNAVAZINIA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Stilistik, Analiz, Süreçler, SFL, Geçişlilik, Stylistic, Analysis, Processes, SFL, Transitivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Halliday'e göre, dil insanların gerçekliğin zihinsel bir resmini oluşturmalarını ve iç ve dış dünyalarında olan biteni anlamlandırmalarına olanak sağlar. Bu noktada tümce merkezi bir rol oynamaktadır. Çünkü tümce deneyimi biçimlendirmek için genel bir ilkeyi somutlaştırmış olur. Nitekim bu ilke de gerçekliğin“süreçlerden”oluştuğu ilkesidir. Deneyime ilişkin en çarpıcı noktası onun meydana gelmek, yapmak, algılamak, anlamlamak, olmak ve dönüşmek gibi birçok“olan bitenden”oluşmasıdır. Tüm bu“olan bitenler”tümcenin dilbilgisinde çözümlenir ve sınıflandırılırlar. Böylece bir tümce“hizmet, izin ve bilgi”talep etme ve verme gibi bir eylem biçimi olduğu kadar, sonsuz çeşitlilik gösteren olay ve olaylar akısı üzerinde etki gösteren bir yansıtma biçimidir de. Buna ulaşmayı sağlayan dilbilgisel dizge“geçişlilik”tir. Geçişlilik dizgesi deneyim dünyasını gerçekleştirir ve bir dizi süreç türü içinde çözümler. İlk olarak 1960'larda Michael Halliday tarafından geliştirilen Dizgesel İşlevsel Dilbilim (SFL), anlam oluşturma, öğrenme ve sosyal değişim için bir sosyal semiyotik teori sağlar; eğitim dilbilimi, çok modlu çalışmalar ve eleştirel söylem analizi dâhil olmak üzere uygulamalı dilbilimin birçok dalını bilgilendiren bir teori ortaya koymaktadır. Halliday, göstergebilimsel sistemlerin kullanıldığı ve geliştirildiği durumsal ve kültürel bağlamları yansıtmak ve inşa etmek için genişleyen işlevsel bir anlam oluşturma kaynağı olarak dilbilgisinin kavramsallaştırılmasına yardımcı olmuştur. Bu çalışmada, Kanada kısa öykü yazarı Alice Munro'nun ünlü kısa hikâyesi“Haven”, Halliday'in literatüre getirdiği ana argümanlara dayanarak Dizgesel İşlevsel Dilbilim'in geçişlilik analizi ekseni bağlamında değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, bu nitel çalışma, yazılı bir edebi metnin dilsel incelemesinin bulgularını sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın 1. bölümü biçem ve biçembilim terimlerinin tanımlarını vermeye çalışır. 2. Bölüm'ünde Dizgesel İşlevsel Dilbilimi genel bir çerçeve içinde ele alınmıştır. 3. Bölüm, ödüllü Kanadalı yazar Alice Ann Munro hakkında bilgi vermektedir. Yazarın biyografisi sunulduktan sonra eserlerinde kullandığı biçemiyle ilgili bazı açıklamalar yapılmaktadır. 4. Bölüm,“Haven”öyküsünün kısa bir özetini, hem araştırma sorularını hem de metodoloji ve veri analizi alt bölümlerini içine alan biçem analizini kapsar.
Özet (Çeviri)
According to Halliday, language allows people to construct a mental picture of reality and make sense of what is going on in their inner and outer worlds. At this point, the sentence plays a central role. Because the sentence contains a general principle that will shape the experience. Indeed, this principle is that reality consists of“processes”. The most striking point about the experience is that it consists of many“things”such as being, doing, perceiving, making sense of, and transforming. All these“things”are analyzed and classified in the grammar of the sentence. Therefore, the sentence is a way of thinking that has an effect on the endless flow of events as well as a form of action such as asking and giving“service, permission and information”. The grammatical system that provides this is transitivity. The transitivity system realizes the world of experience and analyzes it in a series of process types. First developed by Michael Halliday in the 1960s, Systemic Functional Linguistics (SFL) provides a social semiotic theory for meaning-making, learning, and social change; Educational linguistics has evolved into a theory that informs many branches of applied linguistics, including multimodal studies and critical discourse analysis. Halliday helped conceptualize grammar as the functional source of meaning-making that expands to reflect and construct the situational and cultural contexts in which semiotic systems are used and developed. In this study, Canadian short story writer Alice Munro's famous short story“Haven”is evaluated in the context of the axis of transitivity analysis of SFL based on the main arguments Halliday brought to the literature. This qualitative study, therefore, aims to present the findings of the linguistic examination of a written literary text. The study includes four chapters. Chapter 1 tries to give definitions of the terms style and stylistics. SFL has been discussed in a general framework in Chapter 2. Chapter 3 gives information about the prize-winning Canadian Alice Ann Munro. After presenting her biography, there are some explanations about her style. Chapter 4 encompasses a brief summary of the story“Haven”, stylistic analysis which covers sub-sections such as research questions and methodology and data analysis.