Anorektal bölgenin fonksiyonel hastalıklarda defekografinin yeri
The Role of defecography in the evaluation of functional disorders of anorectal region
- Tez No: 79863
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Defekografi, Defekasyon bozuklukları, Kabızlık v, Defecography, Defecation disorders, Constipation VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET ANOREKTAL BÖLGENİN FONKSİYONEL HASTALIKLARINDA DEFEKOGRAFİNİN YERİ Çalışmamızın amacı, ülkemizde yeni uygulanmakta olan defekografi işlemini tanıtmak ve anorektal bölgenin fonksiyonel hastalıklarının tanısındaki değerini ortaya koymaktır. Bu amaçla toplam 60 olgu çalışma kapsamına alınmış ve defekografi incelemeleri prospektif olarak yapılmıştır. Olgular 14-58 (ort.:39,9) yaşlarında olup 33'ü (%65) kadın, 27'si (%45) erkekti. Olguların 50'sinde (%83,3) kabızlık, 6'sında (%10) makat bölgesinde ağrı, 4'ünde (%6,6) makatın dışarı çıkma şikayeti vardı. Kabızlık şikayeti olan 50 hastanın 1 6'sında (%32) vajenden elle itme (splinting), 7'sinde (%14) parmakla rektal boşalmaya yardım, 2'sinde (%4) ise rektal mukus akıntısı yakınmaları vardı. Toplam 33 bayan hastanın 10'nunda histerektomi, 2'sinde sezaryen, 19'unda 3 ve daha fazla sayıda doğum öyküsü vardı. Defekografide kontrast madde olarak baryum sülfat ve kıvamlandırıcı olarak da patetes püresi kullanılarak hazırlanan özel kontrast madde ve özel defekografi oturağı kullanıldı, işlem sırasında gerekli görülen olgulara videoteyp kaydı yapıldı. Hastaların 56'sında (%93,3) patoloji saptanırken 4'ü (%6,6) normal olarak değerlendirildi. Rektosel 37 (%61,6), sigmoidosel 25 (%41,6), rektal invaginasyon 14 (%23,3), rektal prolapsus 4 (%6,6), spastik pelvik taban sendromu 25 (%41,6), pelvik taban alçalma sendromu 14 (%23,3) hastada saptandı. Çalışma sonucunda hastaların 27'sine (%45) cerrahi, 14'üne (%23,3) medikal, 14'üne (23,3) tuvalet eğitimi tedavileri önerildi. Çalışmamızın sonunda, defekografinin anorektal bölgenin fonksiyonel hastalıklarının tanısında kolay uygulanabilen altın standart değerinde bir yöntem olduğu ve zorlu defekasyon, rektal mukus akıntısı, yetersiz rektal boşalma hissi, parmakla rektal boşalmaya yardım, kanlı gayta şikayetleri olan hastalarda kolonun diğer bölgelerinde olabilecek patolojiler ekarte edildikten sonra, etyolojiyi saptamaya yönelik olarak uygulanması gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF DEFECOGRAPHY IN THE EVALUATION OF FUNCTIONAL DISORDERS OF ANORECTAL REGION The aim of this study is to evaluate defecography which is a new technique in our country and to study its role in the diagnosis of functional disorders of the anorectal region. For this purpose, 60 patients were studied with defecography prospectively. Thirty-three (65%) of the patients were female, 27 (45%) were male; ages ranged between 14-58 years (mean: 39.9). Fifty patients (83%) had constipation, 6 (10%) had pain in anal region, 4 (6.6%) had anal prolapsus. In those with constipation; 16 (32%) complained of helping defecation by splinting through vagina, 7 (14%) helping with fingers through rectum and 2 (4%) had complaints of rectal mucus discharge. Ten of the females had previous histerectomies and 19 had a history of 3 or more vaginal deliveries. For the defecography study, a mixture of barium sulphate as a contrast agent and pureed potatoes for bulk and the defecography commode were used. The cases were recorded on videotape if necessary. An abnormality was detected on 56 patients (93%) while 4 (6.6%) were normal. Rectocele was detected in 37 (61.6%), sigmoidocele in 25 (41.6%), rectal invagination in 14 (23.3%), rectal prolapsus in 4 (6.6%), spastic pelvic floor syndrome in 25 (41.6%) and pelvic floor descent syndrome in 14 (23.3%) cases. As a result of this study, surgery was applied to 27 (45%), medical treatment to 14 (23.3%) and toilet training to 14 (23.3%) patients. In conclusion, defecography has a gold standart value in the diagnosis of functional disorders of the anorectal region and in patients with complaints of straining when defecating, rectal mucus discharge, incomplete emptying after defecation, helping defecation with fingers and bloody stool, it should be used in the investigation of etiology after other colonic pathologies are excluded.