Alt ekstremite tıkayıcı arter hastalığında perkütan transluminal anjioplasti ve stent uygulaması
PTA and intravascular stent placement in the arterial occlussive disease of lower extremity
  1. Tez No: 79862
  2. Yazar: CANER ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL AKSUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite, Tıkayıcı arter hastalığı, PTA, İntravasküler stent. IV, lower extremity, Oclusive artery disease, PTA, intravascular stent V
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı alt ekstremite tıkayıcı arter hastalığının tedavisinde PTA ve intravasküler stent uygulamasının tedavideki etkinliğini araştırmak ve sonuçlarını ortaya koymaktır. Çalışmaya, 41 olgu dahil edildi ve olguların tamamı erkekti. Bu olgularda toplam 56 lezyon mevcuttu Olgularda 33 (%58,9) lezyon ana iliak arterde (30 stenoz, 3 oklüzyon), 10 (%17,9) lezyon eksternal iliak arterde ve 13 (%?3,2) lezyon yüzeyel femoral arterdeydi. Eksternal iliak arter ve yüzeyel femoral arterdeki lezyonların tamamı stenozdu. Stenozların 32'si konsantrik 21 'i eksentrik özellikteydi ve eksentrik lezyonlardan 2'si kalsifiye özellikteydi. Olgulardan 40'ına PTA ve intravasküler stent uygulaması yapılabildi ve bir olguda lezyon lokalizasyonu geçilemediği için işlem yapılamadı. Olgulardan 17'sine 22 adet intravasküler stent yerleştirildi. Tüm olgularda işlemin teknik başarısı %97,6 olarak bulundu. Olgular 3-62 ay (ort :19,7 ay) takip edildi. PTA ve intravasküler stent uygulaması sonrası morbiditeye yol açan komplikasyon oranı %7,5 idi. PTA ve intravasküler stent uygulanan lezyonların tamamı dikkate alındığında takip süresince %94,5 oranında primer açık kalım oranı, %100 sekonder açık kalım oranı sağlandı. Sadece PTA uygulanan lezyonlarda primer ve sekonder açık kalım oranı %100, PTA+stent uygulanan lezyonlarda ise primer açık kalım oranı %91 olarak bulundu. Sekonder açık kalım oranı ise % 100 idi. PTA ve intravasküler stent uygulaması ucuz, güvenilir, etkin, hastanede kalış süresini kısaltan, cerrahi yöntem kadar açık kalım oranı bulunan, mortalitesi ve morbiditesi daha az olan girişimsel radyolojik yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PTA AND INTRAVASCULAR STENT PLACEMENT IN THE ARTERIAL OCCLUSSIVE DISEASE OF LOWER EXTREMITY The purpose of this study is to evaluate the effectiveness an outcome of PTA and intravascular stent placement in the treatment of lower extremity occlusive disease. Forty one cases were included in this study. All were male In these cases, there were 56 lesions. In 33 (58,9%), the lesion was in the iliac artery (30 stenosis, 3 oclusion), in 10 (17.9%) it was in the external iliac-common femoral artery and in 13 (23 2%) in superficial femoral artery. All the lesions in external iliac and superficial femoral arteries were stenotic. Two of the exentric lesions were calsified. PTA and stent placement could be performed in 40 patienets; in 1 the procedure could not be completed because it was not possible to pass trough the lesion. 22 intravascular stents were placed in 17 patients. The overall technical success rate was 97.6%. The patients were followed for 3-62 months (mean: 19.7 months). After PTA and intravascular stent placement, rate of complications causing morbidity was 7.5%. When patients who underwent PTA and intravascular stent placement were considered primary patency rate was calculated to be 91%, secondary patency rate %100. When only those patient who underwent PTA were considered this rate was 100%; secondary patency rate was 100%. PTA and intravascular stent placement are inexpensive, reliable, effective, radiologic interventional procedures with low morbidity and mortality. It requires minimum hospital stay even though the patency rate is equal to that of surgery.