Renal kolikte kontrastsız spiral bilgisayarlı tomografinin tanıdaki yeri
Evaluation of acute flank pain with unenhanced spiral computerized tomography
  1. Tez No: 79864
  2. Yazar: N. KIVANÇ SATAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Renal kolik, taş, spiral BT V, Renal colic, calculi, spiral CT VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET RENAL KOLİKTE KONTRASTSIZ SPİRAL BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TANIDAKİ YERİ Renal kolik düşünülen hastaların değerlendirilmesinde kontrast madde kullanılmadan gerçekleştirilen spiral bilgisayarlı tomografi (BT) tetkikinin üreter taş hastalığı tanısındaki yerini belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Ana Bilim Dalı Acil Polikliniğine Mart 1998- Aralık 1998 tarihleri arasında böğür ağrısı yakınmasıyla başvuran 85 hastaya prospektif olarak kontrast madde kullanılmadan, ince kesitli (5 mm.) spiral bilgisayarlı tomografi tetkiki yapıldı. 85 olgunun 56'sında BT ile üreter taşı tespit edildi. Takip ve kontrolü yapılamayan 10 olgu çalışma dışı bırakıldı. Taş saptanan 46 olgu ile, taş için negatif BT bulgusu olan olgular Üroloji Kliniğince takip edildi. Akut böğür ağrısı olan toplam 8 hastada taş dışı üriner sistem patolojileri (5 olgu) ve üriner sistem dışı patolojiler (3 olgu) tespit edildi. Çalışmada bir olguda yanlış negatif sonuç saptandı. Kontrastsız Bilgisayarlı Tomografinin renal kolikli olgularda duyarlılığı %98, özgüllüğü %100, doğruluğu %87, pozitif tahmin değerlendirme %100 ve negatif tahmin değerlendirme %93 olarak saptandı. Sonuç olarak; renal kolik düşünülen hastaların değerlendirilmesinde kontrastsız spiral bilgisayarlı tomografinin tanıdaki değerinin yüksek ve güvenilir olduğu bulunmuştur. BT ile üreterolitiazis tanısı konulmakla beraber akut böğür ağrısına yol açan diğer patolojiler de gösterilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF ACUTE FLANK PAIN WITH UNENHANCED SPIRAL COMPUTERIZED TOMOGRAPHY We determined the value of unenhanced spiral computerized tomography (CT) in the evaluation of suspected renal colic. Thin section (5 mm.) noncontrast enhanced CT was used to evalute 85 patients presenting to the emergency department at University Hospital of Çukurova between March 1998-December 1998. Fifty-six of 85 patients had ureteral calculi at CT examination. Ten of 56 patients were lost and excluded from the study. Remaining 46 patients with ureteral calculi and 21 patients with a negative CT examination for calculi were followed by Urology outpatient clinic. Totally 8 patients had either non-calculous urinary diseases (5 patients) or extraurinary causes of acute flank pain (3 patients). There was 1 false-negative case in the study. The result yielded 98% sensitivity, 100% specificity, 87% accuracy, and 100% positive and 93% negative predictive values. As a result unenhanced spiral CT was accurate and reliable in detecting ureteral calculi in patients with renal colic. Also other urinary and non-urinary diseases causing of acute flank pain can be identified.