Anorektal malformasyon nedeni ile ameliyat edilen hastaların kısa ve uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of short and long-term outcomes of patients operated for anorectal malformations
  1. Tez No: 839784
  2. Yazar: ERGÜN BAHADIRHAN KARKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SURHAN ARDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anorektal malformasyon, VACTERL, Krickenbeck skorlama sistemi, Anorectal malformation, VACTERL, Krickenbeck scoring system
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Anorektal malformasyonlar (ARM) intrauterin dönemde anorektal bölgenin anormal gelişimi ile ortaya çıkan kompleks hastalık grubudur. Hastaların düzeltici cerrahi sonrasında üriner, genital ve anorektal bölgenin normal anatomisi sağlansa da fonksiyonel açıdan yeterlilikleri halen tartışma konusudur. Geriye dönük yapılacak değerlendirme ile hastalarımıza gelecekte uygulanacak tedavi yaklaşımını belirlemek açısından yol gösterici olacaktır. Bu nedenle ARM nedeniyle kliniğimizde tedavi edilen hastaların erken ve geç dönem sonuçlarını ortaya konması hedeflenmiştir. ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde 2009- 2023 yılları arasında ARM nedeniyle opere edilen ve dahil olma kriterlerini sağlayan 88 hasta seçildi. Ameliyat öncesi tetkikler, ameliyat bulguları ve ameliyat sonrası durumu değerlendirmek için uluslararası Krickenbeck skorlama sistemi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 25.0 kullanılmıştır. ARM tanılı 88 hastanın 47'si kız, 41 'i erkekti. ARM tipleri değerlendirildiğinde 42(%47,7) rektoperineal fistül, 19(%21,6) rektovestibüler fistül, 7(%8) rektoüretral fistül, 8(%9,1) izole atrezi, 5 (%5,7) anal stenoz, 5(%5,7) kloaka, 1(%1,2) rektovestibüler 'H' fistül ve 1(1,2%) rektoüretral 'H' fistül olarak saptandı. 16(%18.1) hasta 3 ve daha üstü VACTERL ilişkili anomaliye sahipti. Krickenbeck skorlama sistemiyle değerlendirildiğinde istemli bağırsak hareketi (İBH), kirlenme ve kabızlık oranları sırasıyla %90,8, %16,9 ve %18,5 oranlarında bulunmuştur. İBH, kabızlık ve çamaşır kirletme durumuna karşı ARM tipleri arasında anlamlı istatiksel farklılık saptanmayıp VACTERL sendromu varlığıyla İBH ve çamaşır kirletme istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışmalarda Krickenbeck sınıflaması, ameliyat prosedürleri ve skorlama sisteminin kullanılmasının faydalı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Anorectal malformations (ARM) are a complex group of disorders that arise from abnormal development of the anorectal region during the intrauterine period. Although corrective surgery for patients with ARM can restore normal anatomy of the urinary, genital, and anorectal regions, their functional adequacy remains a subject of debate. A retrospective evaluation of patients will be informative in determining the future treatment approach for our patients. Therefore, the aim is to present the early and late outcomes of patients treated for ARM in our clinic. This will provide guidance in determining the optimal management for ARM in the future. A total of 88 patients who underwent surgery for ARM and met the inclusion criteria were selected from the Department of Pediatric Surgery at Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital between 2009 and 2023. Preoperative factors and surgical findings were collected. The international Krickenbeck scoring system was used to assess the postoperative outcomes. IBM SPSS Statistics Version 25.0 was used for the statistical analysis of the data. The 88 patients with ARM, 47 were female and 41 were male. When evaluating the types of ARM, it was found that there were 42 (47.7%) cases of rectoperineal fistula, 19 (21.6%) cases of rectovestibular fistula, 7 (8%) cases of rectourethral fistula, 8 (9.1%) cases of isolated atresia, 5 (5.7%) cases of anal stenosis, 5 (5.7%) cases of cloaca, 1 (1.2%) case of rectovestibular 'H' fistula, and 1 (1.2%) case of rectourethral 'H' fistula. Sixteen (18.1%) patients had three or more VACTERL-associated anomalies. When evaluated using the Krickenbeck scoring system, voluntary bowel movements (VBM), soiling, and constipation rates were found to be 90.8%, 16.9%, and 18.5%, respectively.No significant statistical differences were found among the types of ARM in terms of VBM, constipation, and soiling. However, the presence of VACTERL syndrome was found to be statistically significant in relation to VBM and soiling. We believe that the use of the Krickenbeck classification, surgical procedures, and scoring system would be beneficial in these studies.