Thomas Mann'ın 'Venedik'te Ölüm' ve Reşat Nuri Güntekin'in 'Salgın' adlı eserlerinde salgın/hastalık
Epidemic/disease in the Works called 'Death in Venice' written by Thomas Mann and 'Salgın' written by Reşat Nuri Güntekin
- Tez No: 798631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Thomas Mann, Reşat Nuri Güntekin, Venedik'te Ölüm”, Salgın”, Hastalık, Thomas Mann, Reşat Nuri Güntekin, Death in Venice”, Salgın”, Disease
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Alman yazar Thomas Mann'ın Venedik'te Ölüm ve Türk yazar Reşat Nuri Güntekin'in Salgın adlı eserlerindeki salgın/hastalık konusu karşılaştırmalı olarak irdelenir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır.“Ölüm olgusu”çalışmanın ilk bölümünü/kuramsal bölümünü oluşturmaktadır. İkinci bölümde ise her iki yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilerek, salgın/hastalık konusu açısından eserler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ele alınır ve bir değerlendirme yapılır. Söz konusu eserler merkeze alınarak yapılan incelemede metin odaklı yöntem kullanılsa da yazarların hayatlarına değinildiği için biyografik yönteme de başvurulmaktadır. Dolayısıyla karma yöntem, bu çalışma için en uygun olanıdır. İnceleme sonucunda edebiyat dünyasına karşılaştırmalı yeni bir bilimsel çalışma kazandırmak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu çalışma, ileride yapılacak olan çalışmalar için yol gösterici olma bağlamında bir işlev üstlenirse ve bir katkı sağlayabilirse amacına ulaşmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the epidemic/disease issue in German author Thomas Mann's Death in Venice and Turkish author Reşat Nuri Güntekin's Salgın is examined comparatively. The study consists of two parts.“Death phenomenon”constitutes the first part/theoretical part of the study. In the second part, by giving information about the life, literary personality and works of both authors, the similarities and differences between the works in terms of epidemic / disease are discussed and an evaluation is made. Although the text-oriented method is used in the analysis, which is made by taking the works in question at the center, the biographical method is also used since the lives of the authors are mentioned. Therefore, the mixed method is most suitable for this study. As a result of the examination, the aim of the study is to bring a new comparative scientific study to the literary world. If this study undertakes a function in the context of being a guide for future studies and can make a contribution, it will have achieved its purpose.