Thomas Mann'ın sanatçı kahramanlarının düşünsel krizleri ve felsefi dönüşümleri
The intellectual crises and philosophical transformations of Thomas Mann's artist heroes
- Tez No: 982739
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR EKREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Philosophy, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat felsefesi, Sanat felsefesi, Philosophy of literature, Art philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Thomas Mann'ın eserlerinde sanatçı figürü, güzellik kavramı ve varoluşsal temalar arasındaki ilişkinin, sanatçının toplumsal yabancılaşmasından kültürel bir yıkım alegorisine nasıl dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Mann'ın düşünsel arka planını, özellikle Arthur Schopenhauer'in irrasyonalite ve“İsteme”(der Wille) kavramları şekillendirmiştir. Çalışma, sanatçı figürü ile burjuva değerleri arasındaki çatışmanın, Mann'ın anlatılarında demonizm ve hümanizm arasındaki temel gerilim olarak belirdiğini savunmaktadır. Ayrıca, güzellik kavramının Mann'ın eserlerinde yalnızca estetik bir unsur olarak değil, varoluşun geçiciliği ve ölümle yüzleşmenin bir yolu olarak konumlandığını göstermektedir. Mann, sanatın doğasını Nietzscheci bir perspektifle, Apolloncu ve Dionizyak unsurlar arasındaki sürekli mücadele bağlamında yeniden yorumlar. Bu çalışmada, Tonio Kröger, Tristan, Venedik'te Ölüm ve Doktor Faustus eserleri temel alınarak, Thomas Mann'ın estetik ve varoluşsal dünyası kapsamlı biçimde çözümlemektedir. Anahtar Kelimeler Thomas Mann, demonizm, hümanizm, güzellik, varoluşsal kriz, Apollon-Dionysos gerilimi, Schopenhauer, Nietzsche, sanat ve ölüm.
Özet (Çeviri)
This thesis demonstrates that the relationship between the artist figure, the concept of beauty, and existential themes in the works of Thomas Mann evolves from social alienation into a cultural allegory of destruction. Arthur Schopenhauer's notions of irrationality and the“Will”(der Wille) significantly influenced Mann's intellectual background. The study argues that the conflict between the artist figure and bourgeois values emerges in Mann's narratives as a fundamental tension between demonism and humanism. Moreover, it establishes that the concept of beauty is not merely an aesthetic element in Mann's works but also a means of confronting the transience of existence and the reality of death. Mann interprets the nature of art through a Nietzschean lens, particularly within the continuous struggle between Apollonian and Dionysian elements. This thesis offers a comprehensive analysis of Thomas Mann's aesthetic and existential world, focusing on the works Tonio Kröger, Tristan, Death in Venice, and Doctor Faustus. Keywords Thomas Mann, demonism, humanism, beauty, existential crisis, Apollonian-Dionysian conflict, Schopenhauer, Nietzsche, art and death.