Normal ve komplike gebelerde renkli doppler ultrasonografinin yeri
- Tez No: 79865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDİH ÇELİKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Obstetrics and Gynecology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hypertension, IUGR, Pregnancy, Uterine artery, Umblical artery, Doppler ultrasonografi V
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Renkli Doppler ullrasonografi, B-mode ultrasonografinin obstetrik uygulamalarına ilave katkılar sağlamış ve bu yöntem ile yönlendirilen klinik yaklaşım perinatal ölüm ve gebelik komplikasyonlarını azaltmıştır. Hipertansif ve klinik olarak intrauterin gelişme geriliği (IUGR) şüphesi olan gebelerde, maternal ve fetal durumu değerlendimede Doppler ultrasonografinin noninvaziv, güvenilir ve ümit verici bir yöntem olduğu bilinmektedir.“Uteroplasental ve Fetoplasental RHUS”başlıklı çalışmamızda, perinatal maternal ve fetal komplikasyonların tanısında Doppler ultrasonografinin yeri değerlendirilmiştir. Bu amaçla çoğunu hipertansif ve 11 KİR şüphesi ile izlenen 48 riskli. 46 normal gebe 20-40. haftaları arasında renkli Doppler US ile değerlendirilerek sonuçlar doğum sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Uterin ve umblikal arter Doppler incelemenin sensitivite, spesifite ve doğruluk oranları ayrı ayrı hesaplanmıştır. Maternal komplikasyonları tahmin etmede anormal uterin arteriyal akımın sensitivitesinin %72, spesi fitesinin %% olduğu, fetal komplikasyonları tahmin etmede anormal umblikal arter parametrelerinin sensitivitesinin %63, spesifitesinin %100 olduğu görülmüştür. Analılar Sözcükler: Hipertansiyon, 11 KİR, Gebelik, Uterin arter, Umblikal arter, Doppler ul trasonogra fi iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOR DOPPLER ULTRASONOGRAPHY in NORMAL and COMPLICATED PREGNANCY Color Dopplcr ultrasonography (CDUS). has added to the obstetric vise of B-mode US and with its use there lias been a decrease in perinatal mortality and obstetric complications. It has been known that CDUS is a promising study method in the evaluation of the mother and the fetus in hypertensive mothers and when there is a suspicion for IUGR. In this study,“Uteroplacental and Fetoplacental CDUS”. the role of CDUS in the detection of perinatal maternal and fetal complications has been evaluated. For this purpose, 48 patients in the risk group, most followed for hypertension and IUGR and, 46 normal pregnant women are studied with CDUS between 20 and 40" gestational weeks. The findings are compared with the outcome. Sensitivity, specificity and accuracy rates of each uterine and umblical arterial Doppler measurements were evaluated. In the detection of maternal complications, the uterine arterial flow parameters have a sensitivity of 72% and a specificity of 06%. In the detection of fetal complications, umblical arterial How parameters have a sensitivity of 63% and a specificity of 1 00%.