1720 numaralı Ayniyat Defteri'nin transkripsiyonu
The transcription of Ayniyat registry number 1720
  1. Tez No: 798674
  2. Yazar: AYŞE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED YASİN TAŞKESENLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Meclis-i Âlî-i Tanzîmât, 1720 numaralı Ayniyat Defteri, Modernleşme, Bayındırlık, Köstence Demiryolu, Meclis-i Âlî-i Tanzîmât, Aynıyat Regıstry Number 1720, Modernization, Public Works, Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye, Constanta Railway
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 486
Özet
Osmanlı Devleti'nde 19. yüzyılda Sadâret Dâiresi'nden bakanlıklara, devlet dâirelerine ve vilâyetlere gönderilen belgelerin kayıt altına alındığı defterlere ayniyat defterleri denilmektedir. Bu defterler T.C. Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Osmanlı Arşivi'nde Bâb-ı Âli Evrâk Odası belgeleri içerisinde yer almaktadır. Bâb-ı Âlî Evrâk Odası Defterleri içerisinde 19. yüzyıla tarihlenen Ayniyat Defterleri H. (1227-1313) M. (1812-1895) senelerini kapsamakta ve toplamda 1719 adettir. BEO.AYN.d fonunda yer alan Ayniyat defterleri idari, hukuki, askeri, mülki ve mali konulara dair bilgiler içermektedir. Ayniyat Defteri hazırlanan kurumlardan biri de Meclis-i Âlî-i Tanzîmât'tır. Bu kurum 26 Eylül 1854 tarihinde kurulmuş ve Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye'nin yasama vazifesini üstlenen yüksek yasama organıdır. Bu çalışmada, Bâb-ı Âlî Evrâk Odası fonunda yer alan Meclis-i Âlî-i Tanzîmât'a ait 1720 Numaralı ve H.13 Rebiülevvel sene (12)71 / M. 4 Aralık 1854 ve H. 12 Rebiülahir sene (1)280 / M. 26 Eylül 1863 yıllarını kapsayan Ayniyat Defterinin günümüz alfabesine aktarımı yapıldı. Tezin amacı; 1854-1863 tarihleri arasındaki yazışma trafiğinde Osmanlı Devleti'nin merkezdeki bir danışma organının ilgilendiği konuları ortaya çıkarıp araştırmacıların istifadesine sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In the 19th century in the Ottoman Empire, the books in which the documents sent from the Grand Vizier's Office to the ministries, state offices and provinces are recorded are called the goods registry. These registrys are included in the documents of the Bâb-ı Âli Documents Chamber in the Prime Ministry Ottoman Archives. One of the institutions in which the ayniyat registry book of goods was prepared is the Meclis-i Âlî-i Tanzîmât. This institution was established on September 26, 1854 and is the supreme legislative body that undertakes the legislative task of the Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye. Among the registry of the Bâb-ı Âlî Documents Room, the Ayniyat registrys dated to the 19th century cover the years H. (1227-1313) M. (1812-1895) and there are 1719 in total. They are expressed with the fund code BEO.AYN.d. Inventory books provide information on administrative, legal, military, civil and financial matters. In this study, the number 1720 and H.13 Rebiülevvel the year (12)71 / M. 4 December 1854 and H. 12 Rebiülahir year (1)280belonging to the Meclis-i Âlî-i Tanzîmât located in the fund of the Bâb-ı Âlî Documents Chamber / M. The book of goods, covering the years of September 26, 1863, was transferred to today's alphabet. The aim of the thesis; In the correspondence traffic between 1854-1863, the subject of a central advisory body of the Ottomon Empire was revealed and presented to the use of researchers.