John Maxwell Coetzee'nin İsa'nın Çocukluğu, İsa'nın Okul Günleri ve İsa'nın Ölümü adlı üçlemesinde mültecilik ve travma
Refugee and trauma in John Maxwell Coetzee's Jesus trilogy
- Tez No: 798677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Travma, mültecilik, psikanaliz, bilinçdışı, travmatik özne, nevroz, psikoz, Bakire Meryem-İsa Çocuk, Trauma, refugee, psychoanalysis, unconscious, traumatic subject, neurosis, psychosis, Virgin Mary- Jesus child
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada John Maxwell Coetzee'nin İsa Üçlemesinde mültecilik ve travma konusu psikanalitik yöntem ile incelenmiştir. Mültecilik konusunda Egon F. Kunz'un çalışmalarından faydalanılmış, mülteciliğin temelindeki dinamikler ve mülteci tipleri konusunda kaynak olarak başvurulmuştur. Mülteciliğin bir travma olarak ele alınması konusunda, travma teorisyenleri Cathy Caruth, Judith Herman, Michelle Balaev, Dori Laub, Robert J. Lifton ve Henry Krystal'ın görüşlerinden yararlanılmıştır. Mültecilik travması psikanalitik kuram ışığında ele alındığından, Psikanaliz'in kurucusu Sigmund Freud'un çalışmalarından, öğrencisi Otto Rank'ın doğum travması ile ilgili çalışmalarından ve psikanalize yeni katkıları bağlamında Jacques Marie Emile Lacan'ın psikanalitik yaklaşımından çokça faydalanılmıştır. İlave olarak Salman Akhtar'ın göç psikolojisi konusundaki görüşlerinden istifade edilmiş ve üçlemede David adlı mülteci çocuğun 6 yaşından 10 yaşına kadar deneyimledikleri ele alınmıştır. Mültecilik travmasının insanın doğası gereği yaşadığı ontolojik travmaları nasıl tetiklediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma, giriş ve sonuç dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, mültecilik, travma ve psikanalitik yöntem hakkında ana çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde J.M.Coetzee'nin kariyeri, felsefesi ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra üçlemenin asıl inceleme materyalini oluşturan üçlemenin özeti verilmiştir. İkinci bölümün ikinci kısmında İsa'nın Çocukluğu, İsa'nın Okul Günleri ve İsa'nın Ölümü adlı üçlemede mültecilik travması ve sonuçları psikanalitik yöntem ışığında incelenmiştir. Travmaların tetiklenmesi neticesinde, mültecilik travmasının erken ölüme nasıl yol açtığı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the issue of refugee and trauma in John Maxwell Coetzee's Jesus Trilogy with the psychoanalytic method. Egon F. Kunz's theoretical studies about refugees are used, as a source on the dynamics of refugee and refugee types. The views of trauma theorists Cathy Caruth, Judith Herman, Michelle Balaev, Dori Laub, Robert J. Lifton, and Henry Krystal have been used to address refugee experience as a trauma. Since refugee trauma is handled in the light of psychoanalytic theory, the works of Sigmund Freud - the founder of Psychoanalysis- are basic for the study. The works of Freud's student Otto Rank on birth trauma, and the psychoanalytic approach of Jacques Marie Emile Lacan in the context of his new contributions to psychoanalysis have been greatly benefited. In addition, Salman Akhtar's views on migration psychology were used, and the experiences of a refugee boy named David from the age of 6 to 10 are discussed in the analysis of the trilogy. It has been tried to understand how the trauma of refugee triggers the ontological traumas experienced by human nature. The study consists of two main parts apart from introduction and conclusion. In the first part, the main framework was created about refugee, trauma and psychoanalytic method. In the second part, after giving information about J.M. Coetzee's career, philosophy and works, the summary of the trilogy, which is the basic material of the study, is given. In the second part of the part 2, the trauma of refugee and its consequences in the trilogy named Childhood of Jesus, School Days of Jesus and Death of Jesus are examined in the light of psychoanalytic method. As a result of triggering traumas, it has been examined how the trauma of refugee causes premature death for a child of ten years old.