Akut apandisit tanısında spiral bilgisayarlı tomografinin yeri
The Role of spiral CT in diagnosis of acute appendicitis
  1. Tez No: 79868
  2. Yazar: RAHİME YÜKSEKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit »Apendiks Vermiformis. Spiral BT v, Acute Appendicitis. Appendix Vermiformis. Spiral CT VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Çalışmamızın amacı, şüpheli AA kliniği bulunan hastalarda, kontrastsız spiral BT incelemenin tanıdaki rolünü değerlendirmektir. Bu amaçla, şüpheli AA kliniği olan 65 hastaya, oral ve İV kontrast madde verilmeden, spiral modda BT inceleme yapılmıştır. Hastalara L-1 vertebra üst platosu düzeyinden iliak kemik superior kesimine kadar 10 mm kollimasyon ve 8 mm/sn masa hızı; bu düzeyden asetabuler çatı düzeyine kadar ise 5 mm kollimasyon ve 5 mm/sn masa hızı ve 1.5 saniyelik kesit süresi kullanılarak çekim gerçekleştirilmiştir. BT' de AA tanısı, dilate apendiks ve/veya apendikolite eşlik eden periapendikal enflamatuvar değişikliklerin görülmesiyle konmuştur. Sonuçlar, cerrahi uygulanan hastalarda operasyon bulguları ve patoloji sonuçları ile karşılaştırılmış; operasyona alınmayan hastalar ise 3 ay süresince takibe alınmıştır. BT ile AA tanısı alan 27 hastanın 25'inde operasyon ve patolojik inceleme sonucunda AA saptanmıştır. Yirmi bir hasta BT de normal olarak değerlendirilirken, 16 hastada AA'e benzer klinik yaratan, -apandisit dışı - alternatif patolojiler saptanmıştır. Çalışmamızda 25 gerçek-pozitif, 35 gerçek-negatif, 3 yanlış- pozitif,2 yanlış-negatif sonuç elde edilmiştir. Kontrastsız spiral incelemenin AA tanısındaki sensitivitesi % 93, spesifitesi % 92, doğruluk oranı % 92, pozitif tahmin değerlendirme oranı % 89 ve negatif tahmin değerlendirme oranı % 95 olarak hesaplanmış ve AA şüphesi bulunan hastaların değerlendirilmesinde, kontrastsız spiral BT'nin doğru, güvenilir ve etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca AA'e benzer klinik yaratan diğer alternatif patolojileri saptayabilmesi de, yöntemin önemli avantajlarından biri olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF SPIRAL CT IN DIAGNOSIS OF ACUTE APPENDICITIS The purpose of this study is to evaluate the role of non-enhanced spiral CT in the work-up of patients with suspicious symptoms of AA. Patients were studied with spiral CT without any prior administration of İV or oral contrast. From the upper L-1 vertebral plate to the superior of iliac wings slices of 10 mm collimation with 8 mm/ sec table speed were taken ; and from that level to the acetabuler roof level, 5 mm thick slices were obtained with a table speed of 5 mm/ sec and slice time of 1.5 sec.The diagnosis of AA was arrived at by seeing dilated AV and / or appendicolith accompanied by periapendiceal inflammatory changes. The findings were compared with surgery and pathology results. Those patients who were not operated on were followed-up for 3 months. Twenty-five of the 27 patients with a CT diagnosis of AA, had AA proven by surgery and pathology. Twenty-one patients had an abnormal CT study; 16 patients with symptoms of AA had non-appendicitis pathologies. In our study there were 25-true-positives, 35-true negatives, 3 false-positives and 2 false negatives. Non-contrast CT in the diagnosis of AA has a sensitivity of 93 %, specificity of 92 %.accuracy of 92 %, positive predictive value of 89 %, negative predictive value of 95 % according to this study.lt is concluded that non-contrast CT is reliable method of study in the diagnosis of AA.In addition, it was an advantage of showing other pathologies mimicking the symptoms of AA.