Çocuklarda akut apandisit tanısında spiral bilgisayarlı tomografinin yeri
The role of helical computed tomography in the diagnosis of acute appendicitis in pediatric patients
- Tez No: 164334
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUAT FİTOZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut karın, apandisit, çocuk, spiral bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi. 65, Acute abdomen, appendicitis, children, helical computed tomography, ultrasonography. 66
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çocuklarda Akut Apandisit Tanısında Spiral Bilgisayarlı Tomografinin Yeri Amaç: Apandisit şüphesi bulunan pediatrik olgularda BT'nin tanıdaki rolünü belirlemek. Gereç ve Yöntem: Apandisit şüphesi bulunan toplanı 26 olgu çalışma kapsamına alındı. Sağ alt kadran ve pelvise yönelik BT incelemesi yapılan olguların retrospektif değerlendirmesinde iki ayrı gözlemci tarafından BT'nin tanıdaki etkinliği cerrahi ve patolojik bulgulara göre kendi içinde ve US ile karşılaştırıldı. Apendiks çapı, apendiks duvar kalınlığı ve kontrastlanması, periapendikal yağ doku dansitesi, apendikolit, çekum duvar kalınlığı, serbest sıvı, LAP, laterokonal ve pararenal fasyadaki kalınlaşma, apse ile plastron varlığı gibi tanı kriterleri ve ek patolojiler araştırıldı. Bulgular: Yaşları 3-18 arası değişen 26 pediatrik olgunun 22'sinde cerrahi ile kanıtlanmış apandisit vardı. US ile apandisitli olguların l'i gaz artefaktı nedeniyle değerlendirilemezken 3 'ünde bulgular normaldi. Klinik gözlem ile normal olarak değerlendirilen 4 olgu BT ile de normal olarak saptanırken US ile 2 olguda yanlış pozitif sonuç mevcuttu. BT ile 22 apandisit olgusunun tümü doğru olarak tespit edildi. Apsenin mevcut olduğu 4 olgu BT ile saptanırken US ile 2'si saptandı. Apandisit olgularının hepsinde BT'de apendiks duvar kontrastlanması kaydedildi. Sonuç: Pediatrik yaş grubunda, BT incelemenin duyarlılığı, özgüllüğü ve doğruluğu US'ye göre daha yüksektir. BT (%88) ile US'ye göre normal apendiksin gösterilme oranı daha yüksektir. BT inceleme perfore olgularda hastalık yaygınlığını daha net ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Role of Helical Computed Tomography in the Diagnosis of Acute Appendicitis in Pediatric Patients Purpose: To determine the diagnostic role of CT in pediatric patients with suspicion of appendicitis. Material and Methods: A total of 26 cases with clinically suspected appendicitis were included in the study. Two independent reviewers retrospectively evaluated the right lower quadrant and pelvic oriented CT examinations and compared the results with each other and ultrasound (US) studies taking surgical and pathologic findings into consideration. Diagnostic criteria like appendix diameter, appendiceal wall thickness and contrast enhancement, periappendiceal fat tissue density, appendicoliths, cecal wall thickness, free fluid, lymphadenopathy, lateroconal and perirenal fascial thickening, abscess and plastrone presence and other additional pathologies were all evaluated. Results: In 22 of the 26 pediatric cases of ages 3-18 years, there was surgically proven appendicitis. US was considered non-diagnostic in one appendicitis case due to presence of bowel-gas artifact while US findings in three cases were normal. In 4 cases which were considered normal by clinical observation, CT was also normal but false positive results were present in 2 patients with US. CT detected all the 22 appendicitis cases accurately. While presence of abscess was detected by CT in 4 cases, US detected only 2. Appendiceal wall thickening was detected in all appendicitis cases on CT. Conclusion: In the pediatric age group, the sensitivity, specificity and accuracy of CT was higher as compared to US in the diagnosis of appendicitis. Detection of a normal appendix by CT (88%) was higher than US (50%). CT examination enhances the delineation of disease extent in perforated appendicitis.